pondělí 29. dubna 2024 Robert

V letošním ročníku extrémního závodu Winter Survival obsadili Češi první tři místa

Letošní ročník sportovního armádního klání s názvem Winter Survival v Jeseníkách vyhrál 43. výsadkový prapor z Chrudimi. České týmy stejně jako loni obsadily v mimořádně náročné soutěži i druhé a třetí místo, a uspěly tak v konkurenci borců ze zahraničí.

Pořadatelé letošní ročník označili za obzvlášť těžký, o čemž vypovídá i odstoupení řady týmů. Z 18 nakonec závod dokončilo 13 družstev. Při náročných přesunech po horách urazili vojáci od začátku týdne zhruba sto kilometrů, dvakrát přitom spali v mrazech pod širým nebem.

"Letošní závod byl opravdu obtížný. Řekl bych, že předcházející dva ročníky neměly tak zdlouhavé přesuny a měly méně disciplín. Letos jsme to závodníkům opravdu ztížili, zařadili jsme do soutěže některé další prvky z vojenské přípravy, jako je například vyhledávání nástražných výbušných systémů na mostě. Poprvé jsme použili také střelbu z luku," řekl dnes mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Organizátoři soutěže, která podle nich nemá ve světě obdoby, potrápili letos účastníky i po psychické stránce. Při jedné z disciplín jim například ztížili vzájemnou komunikaci. "Při překonání skalní stěny a prolézání jeskyně jsme každého člena týmu něčím handicapovali. Jeden byl slepý, měl zalepené brýle, druhý byl hluchý, měl sluchátka s muzikou na uších, a třetí byl němý, s roubíkem v ústech. Zkomplikovali jsme jim tím možnost dorozumívání se mezi sebou a plnění úkolu, bylo to náročné na psychiku," doplnil Pazdera.

Vojáci se v horách letos potýkali s mrazivými teplotami, při kterých museli i dvakrát přespávat v lese po vysilujících pochodech. Na druhou stranu jim prospěl letošní dostatek sněhu, zhruba stokilometrový přesun tak mohli z velké části absolvovat na lyžích. I přesto pět týmů ze závodu postupně odstoupilo, mezi prvními byli přitom vojáci ze 7. mechanizované brigády, kteří soutěž v uplynulých ročnících vyhrávali. Důvodem byly především zdravotní komplikace účastníků. V jednom případě byl tým diskvalifikován. "Jeden tým ze Slovenska při dlouhém přesunu zabloudil a ztratil se v lese, použili zapečetěný telefon, který mohou vojáci použít pouze v nouzi. Tím byli diskvalifikováni," dodal Pazdera.

Druhé místo v jedné z nejtěžších armádních soutěží letos obsadili piloti z 22. základny vrtulníkového letectva z Náměšti nad Oslavou, třetí byli vojáci ze 14. pluku logistické podpory Pardubice. Na startu bylo letos dohromady 18 týmů, z toho 12 českých a šest zahraničních. Zastoupeni byli vojáci například z Belgie, Slovenska či Ukrajiny.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook Winter Survival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.