pátek 29. března 2024 Taťána

I když bylo počasí v Jeseníkách o víkendu nic moc, skiareály praskaly ve švech

Počasí o víkendu lyžařům nepřálo, v Jeseníkách byla obleva, sníh na sjezdovkách změkl, mrholilo a viditelnost místy snižovala mlha. Přesto si horské areály na návštěvnost stěžovat nemohou, na řadě míst byly kopce plné. Vliv na to měly i páteční pololetní prázdniny. V pondělí navíc začínají jarní prázdniny, hotely a ubytovny v Jeseníkách jsou plně obsazeny.

"Návštěvnost byla abnormální, jako na Silvestra," zhodnotil pátek a víkend provozovatel střediska v Přemyslově Jaroslav Podzimek. "Návštěvnost byla suprová," přidal se provozovatel areálu v Branné Rostislav Procházka. Podle něj lyžařům nevlídné počasí příliš nevadilo. "Lidi si to užívali," doplnil Procházka.

Nabito měl i areál v Koutech. "Začínají jarní prázdniny, ubytovací kapacity máme vyprodané. Kopec byl plný, lidi jsou spokojení," řekl vedoucí střediska Petr Marek. Do stop podle něj vyrazila i řada běžkařů. Podobně tomu bylo v Karlově. Děti do 15 let zde navíc v pátek lyžovaly po předložení kopie pololetního vysvědčení zdarma.

"Využilo toho několik stovek dětí. Návštěvnost byla od pátku do neděle velká. Karlovské údolí je plné. Obsazené jsou ubytovací kapacity a volná místa se těžko hledala v restauracích," popsal mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka. Pololetní prázdniny přilákaly lyžaře i na Červenohorské sedlo. "Pátek byl velmi silný, sobota ještě slušná. V neděli byla návštěvnost slabší. Příčinou bylo počasí, které bylo nejhorší za celou sezonu. Přišla obleva, sníh byl těžký, mrholilo a trochu i popršelo," popsal vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

V České republice začnou od pondělka jarní prázdniny, které pro zimní areály patří spolu s vánočními svátky k nejdůležitějšímu období sezony. V Olomouckém kraji budou mít jako první volno školáci z Přerovska. Do Jeseníků však jezdí lyžaři z celého Česka. V horách platí od pátku už jen první stupeň lavinového nebezpečí, sněhová pokrývka je stabilní.

Podle dispečera jesenické horské služby Ondřeje Třísky záchranáři od pátku do neděle ošetřili 26 úrazů, žádný z nich nebyl vážný. V sobotu navíc úspěšně pátrali po čtyřech Polácích, kteří se v horách ztratili. Za celý týden horská služba v Jeseníkách pomáhala u pěti desítek zraněných lidí, šest událostí si podle Třísky vyžádalo i pomoc lékaře.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.