neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Jeseníkách se o víkendu stále lyžovalo, běžkaři už musí za stopou jen k vrcholkům

Poměrně slušnou návštěvnost hlásí lyžařská střediska v Jeseníkách. V nejvyšších partiích napadl další sníh, sjezdovkám navíc pomohlo i mrazivé počasí z noci na dnešek. Podle zástupců areálů se bude lyžovat většinou bez omezení i po celý následující týden.

Na rozdíl od vyznavačů sjezdového lyžování však běžkaři musejí za sněhem už pouze na vrcholky. Sezona pro ně v níže položených místech skončila. V Jeseníkách i nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, na vrcholcích leží až 90 centimetrů sněhu.

V nejvýše položeném lyžařském středisku v tuzemsku na Ovčárně panovalo přes víkend polojasné počasí. „Napadl čerstvý sníh, na sjezdovkách nyní leží 150 až 180 centimetrů. Návštěvnost byla oproti předchozím dnům lepší, podepsaly se na ní brněnské prázdniny. Bylo tady také plno běžkařů ale i pěších turistů," řekl zástupce střediska Josef Figura mladší.

Vleky v lyžařském středisku na Ovčárně, kde se lyžuje pouze na přírodním sněhu, by měly jezdit ve stejném režimu zhruba do konce měsíce. „V dubnu už počítáme asi s omezením, uvidí se podle počasí i lidí. Asi už ale vše pouštět nebudeme," doplnil Figura.

Lyžařské podmínky se o víkendu zlepšily díky mrazivému počasí také v Karlově. „Ze soboty na dnešek byla mrazivá noc, sjezdovky krásně ztvrdly, navíc napadl poprašek sněhu. Dneska byla návštěvnost vzhledem k datu velmi pěkná, fronty se ale netvořily. Na sjezdovkách nyní leží 60 centimetrů sněhu, vleky pojedou určitě bez omezení do příští neděle, kdy končí poslední turnus jarních prázdnin," řekl zástupce areálu Boris Keka. Podle něj bude poté záležet na počasí i návštěvnosti, do konce března však podle něj dobré podmínky pro provoz středisek zůstanou. „Všechny sjezdovky i lanovky jsou nyní v provozu," dodal Keka.

Lyžovalo se i v níže položených areálech a ani tam ještě sezona nekončí. V Hlubočkách u Olomouce stále hlásí deset až 45 centimetrů sněhu, sníh ze sjezdovek však pomalu ale jistě mizí. „V sobotu tady nebyl téměř nikdo, dnes ale byla návštěvnost příjemná, lidí bylo tak akorát i sníh byl super. Sezona ještě nekončí," řekl zástupce střediska Michal Stojmenov. V provozu je stále také středisko v nedaleké Hrubé Vodě, otevřeno je však už pouze od pátku do neděle.

Horští záchranáři ošetřili přes víkend 23 úrazů, o šest více než minulý víkend. Podle jejich dispečera zasahoval dnes u jednoho z nich také vrtulník, šlo o zranění lyžaře na snowboardové překážce v Karlově.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.