středa 24. dubna 2024 Jiří

Na Ovčárně si přes víkend zalyžovaly desítky lidí, areál stále zůstává v provozu

Desítky lidí navzdory jarnímu počasí vyrazily o víkendu s lyžemi do Jeseníků. V provozu je tam stále nejvýše položené tuzemské středisko Ovčárna. Areál pojede i v následujících dnech, ukončit sezonu hodlá až o Velikonocích, řekl dnes zástupce střediska Josef Figura mladší. Ostatní zimní areály už na horách svou sezonu definitivně ukončily, mnohé z nich se chystají již na letní sezonu.

„V sobotu tady bylo špatné počasí, dnes to bylo lepší a přibylo i lidí. V provozu byl vlek B, kde je sněhu dostatek. Na svazích leží až 80 centimetrů. Zbylé vleky už jsme vypnuli, je málo lidí a leží tam už také málo sněhu," uvedl Figura.

Ovčárna bude v provozu i během týdne, následující víkend bude tuto zimní sezonu poslední. „Chceme odjet Velikonoce a ukončit sezonu. Máme tady ještě nějaké kurzy pro instruktory, takže pojedeme i přes týden. Pro běžkaře už tady možnosti nejsou, už je prohrnuta cesta až na Praděd. Turisté jsou tak v převaze," doplnil Figura.

Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka se i navzdory tomu, že je duben a v okolí už naplno propuklo jaro, lyžovalo dnes velmi pěkně. „Na tuto dobu je to fajn. Je tady nyní trenérský kurz, kopec byl tak téměř plný. Lyžování bylo pěkné," řekl Hejtmánek. Podokl, že horští záchranáři dnes na svazích ošetřili jednu lyžařku.

Ostatní areály v Jeseníkách už se naplno věnují přípravám na letní provoz. Například v Koutech na Šumpersku se chystají na velikonoční prázdniny příští týden spustit lanovku, která zájemce vyveze na výstupní trasu směřují k horní nádrži přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Ve středisku v Petříkově na Šumpersku zase tamní zaměstnanci odhrnovali ze svahů sníh, letní sezona tam začíná 28. dubna, kdy bude uvedena do provozu bobová dráha.

V tuzemsku se lyžuje ještě také v Krkonoších, i tam už se ale sezona chýlí ke konci. Lidé o víkendu využili několika zbývajících sjezdařských tratí, které jsou v provozu. Například ve Špindlerově Mlýně jezdila lanovka se sjezdovkou Hromovka a šestisedačka ve Svatém Petru a vlek na Stohu.

Čtěte více:

Autoři | Foto By Pudelek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.