pátek 29. března 2024 Taťána

Na horách napadl další sníh, na Ovčárně se bude lyžovat ještě minimálně týden

Lyžařská sezona v Jeseníkách oproti očekávání ještě nekončí. Nejvýše položené tuzemské lyžařské středisko Ovčárna se rozhodlo ponechat vleky v provozu ještě další týden. Na hory se vrátila zima, napadl tam další sníh. Na svazích leží místy stále přes 80 centimetrů přírodního sněhu, řekl zástupce střediska Josef Figura mladší.

Lyžařská sezona nekončí ani na Klínovci. I tam v noci na dnešek napadl sníh a areál tak bude jezdit i o příštím víkendu. Naopak krkonošská střediska ve Špindlerově Mlýně a Peci pod Sněžkou velikonočním víkendem sezonu ukončila.

Na Ovčárnu přes velikonoční svátky vyrazila stovka lyžařů. „O víkendu byla slušná návštěvnost. Rozhodli jsme se, že pojedeme ještě celý týden i příští víkend. V neděli se ochladilo, sněžilo a napadlo zhruba pět centimetrů nového sněhu. Další sněžení se očekává i v příštích dnech, podle předpovědi by zde mělo napadnout až 30 centimetrů sněhu," uvedl Figura. V provozu bude na Ovčárně vlek B, kde leží zhruba 80 centimetrů přírodního sněhu.

Také podle zástupců jesenické horské služby zima v Jeseníkách navzdory kalendáři přetrvává. „Připadlo dalších pět centimetrů. Vydatně sněžilo v neděli, dnes je oblačno a už bez srážek. Teploty se sice přes den drží nad nulou, ale v týdnu má opět sněžit, podmínky jsou stále zimní," řekl dnes dispečer horských záchranářů. Podotkl však, že pro běžkaře už podmínky na horách nejsou, stopy už jsou prohrnuté.

Horská služba nabádá návštěvníky, aby se zatím vyhnuli vyhledávané horské stezce Bílá Opava, která lemuje vodopády. „Trasa leží ve stínu, je tam stále led, pořád je to pro turisty nebezpečné," doplnil dispečer.

V Jeseníkách stále platí první stupeň lavinového nebezpečí. Podle lavinového specialisty Jiřího Hejtmánka leží na hřebeni Jeseníků již nesouvislá sněhová pokrývka. Sněhová vrstva na lavinových svazích postupně odtává a za současných teplot nad nulou se tak mohou tvořit laviny z mokrého sněhu, uvedl Hejtmánek na www.horskasluzba.cz.

Čtěte více:

Autoři | Foto By Pudelek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.