pátek 26. dubna 2024 Oto

Jesenická lyžařská střediska vylepšují komfort pro návštěvníky i zasněžování

Především do zvýšení komfortu pro návštěvníky, ale i do vylepšení zasněžování investují pro nadcházející sezonu lyžařská střediska v Jeseníkách a jejich okolí. Například v Koutech budou lyžaři využívat nový přibližovací pás, na Kopřivnou je zase vyveze rychlejší šestisedačková lanovka.

Některé areály po loňské úspěšné sezoně investují řádově až desítky milionů korun. Loni se začalo na horách lyžovat již 17. listopadu, jako první spustilo vleky již tradičně středisko v Branné. Letos chce začít lyžovat o týden později, 24. listopadu.

Kouty chystají nový přibližovací pás

Jednu z největších investic, v desítkách milionů korun, vložil do vylepšení svého zázemí lyžařský areál Kouty na Šumpersku. "Návštěvníci se mohou těšit na nový přibližovací pás. Chtěli jsme tím zvýšit komfort lyžařů, aby nemuseli od mostu chodit pěšky. Vylepšili jsme také zasněžování, zvýšili jeho výkonnost a zlepšili jsme také komfort při nástupu a výstupu z lanovky," řekl zástupce areálu Petr Marek.

Areál Kopřivná bude mít novou lanovku

Novinky za desítky milionů korun chystá také lyžařský areál Kopřivná v Malé Morávce na Bruntálsku. Lyžaře vyveze na svah nová šestisedačková lanovka s vyhříváním a ochrannou bublinou. "Nová sedačka bude dvakrát rychlejší než dosud, na kopec lyžaře vyveze do dvou minut. Navíc bude mít i nastavitelný snímací pás pro výšku dětí," řekla mluvčí střediska Andrea Mlčochová. Areál rozšířil zázemí bistra a vybudoval nové sociální zázemí. "Plánujeme také boxy pro batohy, aby je lyžaři nemuseli vozit na zádech," doplnila Mlčochová.

Budovalo se i v sousedních karlovských areálech. "Během léta jsme investovali do obnovy a modernizace zasněžovacích technologií, rozšíření a zrychlení gastro služeb, zvětšení parkovacích kapacit, úpravy, rozšíření a vybudování nových sjezdových tratí. Máme také nový stroj na servis lyží a snowboardů. V kompletně zrekonstruované chatě Kazmarka bude otevřena zcela nová restaurace," uvedl mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka.

Na Červenohorském sedle prodlouží žlutou sjezdovku

Velké investice hlásí Červenohorské sedlo. "Konečně se nám podařilo získat stavební povolení na přivaděč zasněžování, je to velký úspěch a je to pro nás velmi důležité," řekl vedoucí areálu Martin Dubský. Středisko má i novou restauraci pro sto lidí. Přístupná bude v zadní části hotelu přímo od sjezdovek, kapacita se tak zdvojnásobí. "Pokud vše dobře dopadne, budeme prodlužovat oblíbenou 'žlutou' sjezdovku, a to o 117 metrů. Podaří se nám zřejmě rozšířit i dojezd k lanové dráze," řekl Dubský.

Další areály se zaměřily hlavně na vylepšení systému zasněžování. Středisko v Petříkově renovovalo celý zasněžovací systém, v Branné nakoupili další dva kanony a kvůli posílení zasněžování vyřizují stavební povolení. Investuje se i v níže položených střediscích. Například v Hrubé Vodě na Olomoucku by se mohli lyžaři dočkat prodloužení sjezdovky. "Chtěli bychom ji prodloužit o 200 metrů, doufáme, že to stihneme. Příští měsíc také otevíráme nové ubytovací kapacity, určené budou zejména pro školní skupiny na lyžařský výcvik. Jde o 30 až 40 lůžek," řekla manažerka střediska Park sport Hrubá Voda Helena Radkovská.

Loni sezona v Jeseníkách začala 17. listopadu, lyžovalo se až téměř do konce dubna. Jako poslední zavíralo nejvýše položené tuzemské středisko na Ovčárně. S loňskou sezonou byli majitelé spokojeni, návštěvnost podle nich i díky dobrým klimatickým podmínkám a dostatku sněhu vzrostla až o desítky procent. Hodnotili ji jako nejlepší za poslední roky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jeseníky, lyžování, zima, lanovka, lyžařské středisko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.