pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Dlouhé stráně jsou po havárii opět v provozu. Jeřáb zůstává i nadále pod hladinou

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně byla opět uvedena do provozu. K opětovnému spuštění došlo v noci na středu 25. října. V provozu je však pouze jedna turbína. Na druhé probíhá plánovaná odstávka kvůli opravě generátoru. Zhruba za dva týdny by měly být v provozu obě turbíny.

"Jeřáb, který po havárii hasiči řízeně sesunuli do objektu nádrže, zatím zůstane na dně nádrže. O termínu jeho odstranění bude rozhodnuto později, až se odborníci shodnou na optimálním způsobu," sdělil Vladislav Sobol, tiskový mluvčí Skupiny ČEZ. Jeřáb je momentálně pod hladinou 25-50 metrů. Hloubka závisí na výšce hladiny v souvislosti s přečerpáváním vody mezi dolní a horní nádrží.

"Po sesuvu jeřábu do nádrže zajistili hasiči i pracovníci elektrárny důkladné vyčištění sdruženého objektu, na kterém byl jeřáb zaklíněný, a především samotné vodní nádrže a její hladiny. Práce na čištění nádrže budou průběžně pokračovat, dokud bude jeřáb pod vodou," dodal Sobol.

Vyšetřování případu je nyní plně v kompetenci policie. To může trvat několik týdnů i měsíců. Rovněž bude potřeba zpracovat odborné znalecké posudky.

Autoři | Foto By Richenza (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky dlouhé stráně, elektrárna, nehoda, jeřáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.