pátek 29. března 2024 Taťána

Některá střediska v Jeseníkách začínají zasněžovat

V Jeseníkách s příchodem chladného počasí začala první sněhová děla chrlit umělý sníh na zdejší sjezdovky. Jako první spustili zasněžování horních partií areálu zástupci jednoho z nejmodernějších jesenických středisek v Koutech na Šumpersku. Během dnešního večera chce skrápět svahy technickým sněhem také areál v Branné. Tam chce provozovatel spustit vleky už příští týden v pátek, o týden později než loni. Díky dobrým klimatickým podmínkám Branná zahajuje sezonu tradičně mezi prvními v zemi.

Zasněžovat začínají střediska v Jeseníkách zhruba o týden později, loni provozovatelé areálů spustili sněhová děla poprvé v noci na 9. listopad. „Od pondělka v horních partiích areálu u horní stanice lanovky, kde jsou teploty kolem tří stupňů pod nulou, jsme spustili zasněžování. Dole zatím nesněžíme," řekl zástupce areálu Kouty Petr Marek.

Zahájit provoz by chtěli v Koutech kolem 10. prosince. „Máme plánovány závody na 18. prosince. Pokud bude počasí dobré, jsme schopni za tu dobu to dobře vysněžit. Je to 35 hektarů, nedá se to stihnout za týden nebo za 14 dní," doplnil Marek.

Zapnout sněhová děla by chtěli dnes večer také v Branné. „Letos je to zatím hodně vlhké, ranní údolní mrazíky jsme zatím neměli. Ale dnes večer chceme začít," řekl provozovatel areálu Rostislav Procházka. Stále přitom věří, se mu vleky podle uzavřené sázky podaří spustit již v pátek 24. listopadu. „To mám ještě spoustu času. Zasněžovat budeme první lanovku, kde je vyšší návštěvnost. Má 580 metrů a na to potřebujeme pět nocí. Máme ale ještě takovou technickou fintu, že to dokážeme zkrátit," doplnil Procházka.

Ostatní areály zatím vyčkávají, sněhová děla chtějí spustit později. „Zatím nezasněžujeme, máme čas, ještě přijdou určitě teplotní vlny. Energii máme zamluvenu, ale chceme začít kolem 20. listopadu," řek provozovatel areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. Podle záběrů webových kamer střediska už na tamních svazích leží přírodní sníh, který napadl na začátku týdne, bílo je podle webkamer také v horní části Koutů.

Zhruba šest až sedm centimetrů pokrylo také svahy v Petříkově na Šumpersku. „Zatím ale ještě nezasněžujeme, bylo by to neefektivní. Teploty zatím nejsou pod nulou," řekl zástupce areálu František Kaštyl.

Loni se začalo v Jeseníkách lyžovat 17. listopadu, jako tradičně první se vleky rozjely v Branné, a to ještě o 14 dní dříve, než původně předpokládali. Lyžovalo se až téměř do konce dubna, jako poslední zavíralo nejvýše položené tuzemské středisko na Ovčárně. S loňskou sezonou byli majitelé spokojeni, návštěvnost podle nich i díky dobrým klimatickým podmínkám a dostatku sněhu vzrostla až o desítky procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.