sobota 20. dubna 2024 Marcela

Vleky v Jeseníkách se rozjedou až příští pátek, začátek sezony zkomplikovalo počasí

Zahájení lyžařské sezony v Jeseníkách, o které se tradičně stará středisko v Branné na Šumpersku, se posouvá o týden. Majitel areálu Rostislav Procházka původně plánoval, že první vleky rozjede již tento pátek, počasí mu však plány překazilo.

Do úplného zasněžení mu chybějí dva dny. Majitel Procházka řekl, že po dlouhé době tak prohrál sázku o bednu šampaňského. Na horách si zatím mohou zalyžovat pouze běžkaři, vyrazit však musejí až do nejvyšších partií.

"Teploty nám vypadly zcela brutálně oproti tomu, co bylo plánováno. Předpověď vypadala zpočátku dobře, už jsem machroval, během jednoho dne se ale vše otočilo do plusu. Stačí mi dva dny zasněžování a jedeme, ale ty už se nedaly kde nasbírat, je to škoda. Termín zahájení sezony tak posunujeme o týden na příští pátek," uvedl majitel střediska. Dosavadní práce se zasněžováním nelituje, o technický sníh prý nepřijde.

O dodržení vyhlášeného termínu spuštění vleků se Procházka každoročně sází se svými známými o bednu šampaňského, letos po dlouhé době prohraje. V předchozích letech mu jeho sázky většinou vycházely. "Neprohrál jsem poprvé, je to tak půl na půl. Vždycky hodně machruju a poté se mi to nevyplácí. Já to šampaňské ale stejně nepiju," doplnil s úsměvem.

Na sezonu se postupně připravují i ostatní lyžařská střediska v Jeseníkách. Zasněžování sjezdovek je v plném proudu například i v Koutech na Šumpersku. Areál na svých stránkách uvádí, že od prosince bude již otevřena restaurace Lyžárna. Zahájit provoz by chtěli v Koutech kolem poloviny prosince, na 18. prosince již mají podle zástupce střediska Petra Marka v areálu plánovány závody. Přírodní sníh již pokrývá také svahy na Červenohorském sedle, ale ani tam s otevřením areálu nepospíchají. "Leží nám tady asi 15 centimetrů sněhu, ale zasněžování nyní nehrozí. Teploty jsou přes den lehce nad nulou. Systém máme odzkoušený, podle předpovědi bychom to mohli spustit z neděle na pondělí," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Zalyžovat si tak mohou v Jeseníkách zatím jen běžkaři, za sněhem však musejí do nejvyšších částí hor, kde mohou využít upravené hlavní magistrály. "Běžkařské stopy se denně upravují strojově, a to na Švýcárnu, Ovčárnu a Praděd. Zatím se upravují skútrem, rolbou to zatím upravovat nejde. Lidé jezdí, je jich tady poměrně hodně," řekl ve středu dispečer jesenické horské služby Marek Koněrza.

V Jeseníkách již platí kvůli nové sněhové nadílce první lavinový stupeň, tamní horská služba jej vyhlásila zhruba o měsíc dříve než loni. Na hřebenech hor leží zhruba čtvrt metru sněhu. Na závětrných svazích jsou však místa, kde je až metrová sněhová vrstva. První stupeň z pětibodové škály znamená mírné nebezpečí. Stejný lavinový stupeň platí také v Krkonoších.

Autoři | Foto pexels.com

Štítky jeseníky, sníh, lyžování, zasněžování, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.