pátek 26. dubna 2024 Oto

Lyžařské vleky v Jeseníkách otevírají, první se rozjedou vleky na Branné

V Jeseníkách v pátek začíná lyžařská sezona. Jako první spustí vleky již tradičně areál v Branné na Šumpersku, lyžovat se zde začne o týden později, než původně majitel plánoval. Intenzivně zasněžují i ostatní lyžařská střediska, na Červenohorském sedle by první lyžaře mohli přivítat již příští týden o víkendu. Zimních sportů si už naplno mohou užívat běžkaři, upravena je pro ně magistrála na vrcholcích hor. Na Ovčárně leží více než čtvrt metru sněhu, v Jeseníkách i nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí.

„Vypadá to u nás bíle, sněží a máme pod nulou. V pátek vleky definitivně rozjíždíme, zadařilo se a vše je zasněženo. Něco jsme měli už před 24. listopadem, poté jsme zasněžovali prakticky denně. Na svazích máme někde až půl metru sněhu, na jiných místech 15 centimetrů. Ještě to není dokonalé, ale když na to může rolba, mohou na to i lyžaři," řekl majitel areálu Rostislav Procházka.

V zasněžování bude areál pokračovat, podle Procházky by tomu měly přát i teploty. Podmínky ve středisku by se tak měly nadále vylepšovat. „Vleky se rozjedou v pátek v 09:00, poté pojedeme celý víkend. Následně se areál znovu rozjede příští pátek," doplnil Procházka.

Kromě přírodního sněhu kropí svahy technickým sněhem i ostatní lyžařská střediska v Jeseníkách. K Branné by se mohl od příštího víkendu připojit i areál na Červenohorském sedle. „Celý den poletuje sníh, napadlo tak pět až deset centimetrů sněhu. Areál zasněžujeme, takže nám to pomáhá. Chystáme se, že otevřeme příští víkend, bylo by to oproti loňsku o jeden den dříve," řekl zástupce areálu Martin Dubský.

Děla spustily z neděle na pondělí poprvé také areály v Karlově. „Na dostatečné zasněžení sjezdovek musí jet na plný výkon přinejmenším týden. Pokud to příroda dovolí, lyžovat by se v nové sezoně mohlo poprvé o předvánočním víkendu, a to od soboty 16. prosince," řekl mluvčí střediska Boris Keka. Děla se chystají poprvé spustit v noci na dnešek i v areálu v Přemyslově. „Sezonu zahajujeme většinou až první vánoční svátek, pokud nebude velký příděl přírodního sněhu, mělo by tomu být tak i letos," řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek.

Na Ovčárně v Jeseníkách nyní leží podle dispečera jesenické horské služby 30 centimetrů sněhu, připadlo zhruba pět centimetrů. Nejlepší podmínky najdou běžkaři ve vrcholových partiích, upravenou stopu mohou využít z Ovčárny na Švýcárnu a Praděd. „Na Červenohorském sedle hlásí 20 centimetrů, upozorňujme ale, že stopa není ideální, běžkaři tam mohou narazit na kameny," doplnil dispečer.

V horách i nadále platí první lavinový stupeň z pětibodové škály, jesenická horská služba ho vyhlásila minulý týden. V lavinových katastrech podle horských záchranářů leží místy až metr sněhu.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.