čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

O víkendu se rozjedou vleky v Branné a na Červenohorském sedle

Milovníci zimních sportů budou moci o tomto víkendu v Jeseníkách vyrazit na svahy nejen do Branné na Šumpersku, která se poprvé rozjela minulý týden, ale i na Červenohorské sedlo. V obou střediscích leží na svazích i díky přírodnímu sněhu minimálně 30 centimetrů. Areál v Branné bude v provozu již nepřetržitě, na sedle by se měly vleky po víkendu zastavit na tři nebo čtyři dny. Poté zde budou moci lyžovat lidé až do konce sezony. Užít hor si mohou i běžkaři, v nejvyšších částech Jeseníků leží až půl metru sněhu.

„Vypadá to u nás krásně a zimně. Máme tady 30 centimetrů přírodního sněhu, obleva nás vůbec nepostihla, máme tady úplně bílo a teploty pod nulou. V sobotu a v neděli spustíme částečný provoz, pojede lanová dráha a jeden vlek, sjezdovky budou sjízdné. Od pondělka budeme mít tři nebo čtyři dny zavřeno a pak už bychom to chtěli rozjet nepřetržitě. Dosněžíme, co je potřeba a pak pojedeme doufáme až do května," řekl vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Podmínky vylepšovalo přes týden také středisko v Branné, které se poprvé otevřelo v pátek. Do neděle se na jeho svazích vystřídalo několik stovek lyžařů. Areál bude znovu v provozu od pátku. „Podmínky už jsme vylepšili. Napadlo čtyři nebo pět centimetrů, ve středu to bylo sice s oblevou, ale dnes to již zmrzlo, je to dobrý podklad, který je smíchaný i s technickým sněhem. Bude to dobré lyžování. Už pojedeme non stop," řekl dnes zástupce areálu Rostislav Procházka. Na svazích podle něj leží 30 až 50 centimetrů sněhu.

Do hor míří již od poloviny listopadu také běžkaři, podmínky se na vrcholcích hor zlepšují. Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka leží na vrcholcích hor až půl metru přírodního sněhu. „Stopa je upravena na Švýcárnu a Praděd a poté dále na sedlo. Pro běžkaře je to nádherné. Trénují tady již běžkařské oddíly," řekl Hejtmánek. Ve vyšších polohách jsou pro běžkaře upraveny již také trasy v okolí Karlova. Na horách nyní platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Horští záchranáři dnes znovu vyrážejí do lavinových katastrů, první stupeň však podle nich zřejmě bude platit dál.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.