sobota 20. dubna 2024 Marcela

V Jeseníkách otevírají další lyžařská střediska. Návštěvnost byla hojná

Několik set lidí využilo začínající lyžařské sezony a vyrazilo o víkendu do Jeseníků. Lyžovat mohli nejen v Branné na Šumpersku, která byla v provozu už druhý víkend, ale nově i na Červenohorském sedle a Ramzové. Otevřeno bylo i středisko v Hrubé Vodě na Olomoucku, vzdálené zhruba 20 kilometrů od Olomouce. Provozovatelé středisek si návštěvnost na počátku sezony pochvalují. Podmínky na svazích se stále zlepšují, od příštího víkendu sezonu zahajují i další střediska.

„Návštěvnost byla trochu menší než minulý víkend, rozjely se totiž i některá okolní střediska. Ale jinak to bylo slušné, zalyžovat si přijely stovky lidí. Sněhu nám přibylo zhruba o deset centimetrů. Napadl přírodní sníh a k tomu jsme ještě zasněžovali, na svazích nyní leží 40 až 50 centimetrů sněhu," řekl dnes zástupce areálu v Branné Rostislav Procházka. Podotkl, že středisko už bude denně v provozu. Pokud to podmínky dovolí, otevřeno tak bude až do konce sezony.

Spokojeni byli i na Červenohorském sedle, kde se vleky poprvé spustily tento víkend. „Bylo to úžasné, počasí i podmínky byly nad očekávání. V sobotu přijelo 350 lidí na sjezdovkách. Běžkařů i skialpinistů bylo ještě jednou tolik. Dnes byla návštěvnost ještě silnější, až o 20 procent. Podmínky jsou výborné, stále zasněžujeme," řekl dnes zástupce areálu Martin Dubský. Areál bude v pondělí opět mimo provoz, pracovníci střediska volných dnů využijí na vylepšování sněhových podmínek. "Počítáme, že otevřeme ve čtvrtek," doplnil Dubský.

Poprvé mohli lyžaři zamířit také na Ramzovou, i tam byli provozovatelé s návštěvností spokojeni. „Lyžovalo se v sobotu i dnes, s návštěvností to vypadalo dobře na to, že to byl první víkend. Přijelo zhruba 350 lidí, což bylo oproti loňsku více. Podmínky na sjezdovkách jsou nyní velmi dobré, všichni byli spokojeni. Něco máme nasněženo, část tvoří přírodní sníh," uvedla Karla Kubíčková ze střediska Ramzová.

Vleky spustilo o tomto víkendu poprvé i lyžařské středisko v Hrubé Vodě nedaleko Olomouce. „Lyžuje se od pátku. Dnes jsem prodala zhruba sto ski pasů, v sobotu to bylo méně. Zasněžena je hlavní sjezdovka, jezdí čtyřsedačková lanovka," řekla pracovnice střediska. Od příštího víkendu by se měly v Jeseníkách připojit i další areály. Příští sobotu zahajuje zimní sezonu například areál v Koutech na Šumpersku, v zasněžování sjezdovek finišuje také středisko Přemyslov na Šumpersku či lyžařské areály v Karlově.

Do hor kromě vyznavačů sjezdového lyžování vyrazili také běžkaři. Podle dispečera jesenické horské služby byla návštěvnost na horách střední až vyšší. „Zasahovali jsme u jednoho netypického zranění na horách, šlo o muže, který byl pokousán psem. Zranění u běžkařů jsme neměli žádné," řekl dispečer. Doplnil, že v nejvyšších partiích hor leží půl metru přírodního sněhu. V Jeseníkách stále platí první lavinový stupeň.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.