sobota 20. dubna 2024 Marcela

Návštěvnost lyžařských areálů v Jeseníkách je vysoká, zážitek ale lyžařům zkazil déšť

Jesenické hory jsou před koncem roku v obležení návštěvníků. Lidé, kteří se rozhodli strávit Silvestra na horách, si však dnes příliš lyžování neužili. Ráno i ve vyšších polohách pršelo, až během dne déšť vystřídal sníh. Některé areály kvůli počasí dnes vůbec nespustily provoz. Podle provozovatelů by se však měla situace změnit, očekává se ochlazení. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

„Návštěvnost na Ovčárně je poměrně vysoká, běžkařů i pěších. A to i přesto, že je dnes zataženo, je mlha a fouká čerstvý nárazový vítr. Běžkaři mají upravenu stopu z Ovčárny na Švýcárnu, Praděd a dál až na Červenohorské sedlo. Leží tady až 60 centimetrů sněhu," řekl dispečer jesenické horské služby.

Poměrně velká návštěvnost je i v nižších polohách, lidé začali obsazovat chaty před koncem roku. Deštivé počasí jim však dnes k zimním sportům příliš nepřálo. „V provozu jsme od 25. prosince, návštěvnost je nad očekávání dobrá, řekl bych za posledních pět let největší. Začíná to postupně nabíhat, jak lidé najíždějí na svátky. Dnes ráno však pršelo, ale pak už to přešlo do sněžení. Sjezdovky nám to však moc nepoznamenalo, mělo by se již ochladit, v pátek už očekáváme teploty nad nulou," řekl provozovatel střediska v Přemyslově Jaroslav Podzimek.

Také v Branné se ráno lyžovalo v dešti. „Lyžovali jsme a lyžujeme, ráno to stálo za nic, pršelo. Nyní už se teploty dostaly pod nulu a sněží nám. Lidé už začínají najíždět. Je to trochu horší na svátky, ale určitě je to lepší než před dvěma lety, kdy jsme nejeli vůbec," uvedl provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Pršelo i v dalších areálech, některé z nich se nakonec rozhodly vleky vůbec nespustit. „Vypadá to blbě. Prší, takže dnes jsme to vůbec nepouštěli. Lidé jednak nebyli a nechtěli jsme si sjezdovky ničit, máme to celkem slušně udělané. Má se to už ale lámat, v pátek bychom měli jet už naplno. Ubytování máme plné, lidé si dnes udělali náhradní program," řekl František Kaštyl z areálu v Petříkově. Podobná situace byla dnes i v Hlubočkách u Olomouce. „Vypadá to špatně, dnes jsme to vypnuli. Po nočním dešti uplaval vršek. Při osmi stupních nad nulou a když prší, se s tím nedá nic dělat. Pokud zamrzne, zas to dosněžíme a pustíme," řekl Michal Stojmenov z areálu v Hlubočkách.

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.