sobota 18. května 2024 Nataša

Jeseníky hlásí přes Silvestr vysokou návštěvnost, horská služba pátrala po zbloudilém turistovi

Poměrně vysokou návštěvnost zaznamenaly na konci roku lyžařská střediska v Jeseníkách. Nápor lyžařů však přetrhl deštivý Silvestr, také dnes již kvůli odjezdu většiny hostů bylo na svazích lyžařů méně. I tak jsou však provozovatelé středisek spokojeni. Obleva zatím sjezdovky nezasáhla, v polovině týdne se očekává na horách opět sněžení. Náročnou službu má za sebou první letošní den horská služba, která na vrcholcích hor v časných ranních hodinách pátrala čtyři hodiny po zbloudilém turistovi. Našli ho v pořádku.

„V pátek i v sobotu byla návštěvnost výtečná, o Silvestru už pršelo a návštěvnost byla o něco menší. Podobně to vypadá už dnes, na Nový rok již většinou lidé odjíždějí z pobytů. Vládne ale spokojenost, v rámci možností. Svahy oblevou neutrpěly. Dnes už neprší, ale dole se teploty drží nad nulou. V provozu bude středisko každý den," řekl zástupce areálu v Koutech Petr Marek.

Podobná situace byla také na Červenohorském sedle, i tam si návštěvnost pochvalovali především v pátek a v sobotu. „To byla obrovská návštěvnost, vyšlo nám krásné počasí, měli jsme výborné podmínky, na svazích leží 50 až 80 centimetrů sněhu, lyžovalo se na plný výkon. Neděle už byla uplakaná, pršelo nebo mrholilo celý den, návštěvnost byla tak poloviční oproti předešlým dnům, lidi počasí odradilo. I tak si myslím, že ve srovnání s předchozími lety to dopadlo stejně nebo i líp, takže spokojenost," řekl zástupce areálu Martin Dubský.

V Přemyslově na Šumpersku se návštěvnost lišila také podle počasí. Když bylo hezky, byla nadprůměrná, poté ubylo lidí kvůli špatnému počasí. „Celkově jsou ale tržby větší než loni, jsme spokojeni," řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Kvůli teplotám nad nulou nemohou ve středisku stále dosněžit červenou sjezdovku, čekají na nižší teploty. „Jezdí se na modré a v dětském areálu, červená je vysněžená do poloviny, čekáme na mrazy," dodal Podzimek.

V nejvyšších partiích hor na Ovčárně byla poslední dny podle pracovníků jesenické horské služby návštěvnost nadprůměrná. Jeseničtí horští záchranáři dnes od 02:00 pátrali po zbloudilém turistovi. „Obrátila se na nás jeho manželka s tím, že šel z Pradědu na Barborku a nedošel. Objížděli jsme terén a našli jsme ho po čtyřech hodinách. Směřoval k Barborce, ale nebylo úplně jisté, že by to došel. Dopadlo to tedy dobře," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Podotkl, že horští záchranáři od víkendu ošetřili také osm úrazů.

I v nejvyšších částech hor se oteplilo, místy se sníh proměnil v kaluže. Na horách však i nadále leží až 70 centimetrů sněhu, podmínky pro běžkaře jsou stále výborné. Tratě mají upravené z Červenohorského sedla, vyrazit mohou také na Švýcárnu, Ovčárnou a Praděd. V Jeseníkách platí první lavinový stupeň.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.