pátek 26. dubna 2024 Oto

Počasí na horách přeje běžkařům. Napadlo až čtvrt metru sněhu, podmínky jsou ideální

V nejvyšších částech Jeseníků připadlo při středečním vydatném sněžení až čtvrt metru sněhu. Podmínky se tak vylepšily především pro běžkaře, kteří se mohou pustit na trasy i z níže položených míst. Sněhovou nadílku si pochvalují také provozovatelé lyžařských středisek, kde přírodní sníh doplnil technické zásoby. Stále však čekají na nižší teploty, protože ty současné neumožňují zasněžovat. Všechny areály v Jeseníkách jsou ale v provozu, ode dneška však platí na horách druhý lavinový stupeň.

„Na Ovčárně máme nyní 90 centimetrů sněhu, z toho 25 centimetrů nového. Sníh však padal za velkého větru, někde je sfoukaný, místy ho tak napadlo i 40 centimetrů, v průměru je to ale 25 centimetrů nového sněhu. Nový sníh určitě lyžařským podmínkám pomohl, například dole v Karlově je sníh sice mokrý, ale je tam zhruba 15 centimetrů a běžkaři se mohou krásně dostat po asfaltkách na Alfrédku a poté na hřeben," řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Nový sníh přivítali i zástupci lyžařských středisek. V horních partiích areálu v Koutech na Šumpersku napadlo kolem 25 centimetrů, dole kolem deseti centimetrů. „Návštěvníci areálu včetně lidí kurzů jsou z podmínek nadšeni," řekl Petr Marek ze střediska v Koutech. Sněžení vylepšilo podmínky i v Ostružné, kde ve středu napadlo 20 centimetrů sněhu a na sjezdovce tak leží skoro metr. "Středisko máme plně v provozu," řekl dnes provozovatel areálu Petr Jonáš.

V Karlově je 40 až 50 centimetrů sněhu, ve středu napadlo dalších deset centimetrů. „Lyžuje se především díky technickému sněhu, přírodní sníh napadne a vzápětí roztaje. Když se ale na sjezdovkách propojí s technickým, je to dobré," uvedl mluvčí Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Podotkl, že v provozu je devět z 16 sjezdovek a sedm z devíti lanovek a vleků.

Naopak lyžařským střediskům v nížinách počasí kvůli teplotám nepřeje. „V provozu jsme, ale jede pouze jeden vlek. Teploty nedovolují zasněžovat, předpověď je mizerná. Když spadne sníh, okamžitě roztaje. Co se týče lyžařských škol, bohužel není kde lyžovat, prostoru je málo. Nezbývá než čekat na ochlazení, abychom mohli dosněžit," posteskl si Michal Stojmenov z areálu v Hlubočkách u Olomouce. O víkendu bude středisko ale v provozu.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.