pátek 26. dubna 2024 Oto

Na Jesenický lyžařský maraton se letos chystají i Finové, jede se už v únoru

Letošní ročník Jesenického lyžařského maratonu se zkratkou JeLyMan, který je součástí běžeckého seriálu SkiTour, se běží 24. a 25. února. Na jeho startovce se objevila skupina Finů, proto jsme neváhali a udělali rozhovor se zástupcem finské party Juhou Tuikkanenem.

Jak se stane, že se parta Finů rozhodne závodit v České republice?
Někteří z nás už párkrát na lyžařských závodech v Česku byli a chválili si, že byly vždy skvěle zorganizované. I proto přemýšlíme o tom, že bychom objeli všechny větší závody v Česku jeden po druhém a vždy je spojili s malou dovolenou s přáteli.

Přihlásili jste se mezi prvními. Čekali jste na spuštění registrací a plánovali jste výlet takhle dlouho dopředu?
Už v létě jsme se rozhodli, že chceme jet na běžky do České republiky a nejlépe nám do termínovky sedl JeLyMan. Hned jak se otevřely registrace, přihlásili jsme se a koupili si letenky. Celou cestu jsme si naplánovali velmi rychle. Do Prahy přiletíme z Finska už ve čtvrtek a v sobotu odjíždíme na závod.

Někteří z vás se v minulosti zúčastnili nejznámějšího závodu seriálu SkiTour, Jizerské 50. Jak jste si tento legendární závod užili?
Já, Ilkka a Risto už jsme Jizerskou jeli. Moc jsme si to užili a líbilo se nám to. Profil trati je úplně jiný, než na který jsme zvyklí z Finska. Sjezdy a výjezdy jsou mnohem větší než u nás. Také jsme objeli pár dalších maratonů v České republice v roce 2014 a 2015.

Plánujete v českých horách zůstat déle?
Náš výlet bude dohromady jen na týden z toho dva dny v horách. Bude to krátké, ale o to víc se budeme snažit si to užít naplno.

Připravujete se na závod jako profesionálové nebo si jej jedete hlavně užít?
Nejsme profíci, jedeme sem dělat to, co nás baví – lyžovat s kamarády. Taky doufáme, že tady navážeme nějaká nová lyžařská přátelství s Čechy!

Chystáte se v následující sezóně na nějaké další závody?
Někteří z nás se chtějí zúčastnit letos italské Marcialongy, ale nejdůležitější je pro nás domácí závod v Jyväsůkylä: Neljän Vuoren Hiihto. Pořádá ho náš ski klub a očekáváme asi tisíc účastníků. Koná se 10. března. Tímto si dovoluji všechny české lyžařské fanoušky pozvat k účasti!

Umíte říct něco česky?
Pivo, jak se máš, děkuji. Není to mnoho, ale rádi se od vás naučíme něco nového!

A co česká kuchyně?
Samozřejmě máme rádi české jídlo a pivo. Je milé si po závodě sednout na pivo s kamarády a pohostinnými Čechy. Moc se na vás v únoru těšíme!

Tisková zpráva | Foto Richard Valoušek

Štítky JeLyMan, Jeseníky, závod, lyže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.