úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Vlekaři z Jeseníků hlásí úspěšný víkend, sjezdovky byly plné lyžařů

Zimní střediska v Jeseníkách mají za sebou velmi úspěšný víkend. Především v neděli byly sjezdovky plné lyžařů, které do hor přilákalo ochlazení a polojasná obloha. Na sjezdovkách ve výše položených areálech leží dostatek sněhu, jejich provozovatelé však nadále spouštějí sněžná děla. V horách platí první stupeň lavinového nebezpečí.

„Díky zimnímu počasí byla víkendová návštěvnost velice slušná. Mrzlo, jemně sněžilo, takže parádička. Předpověď je pozitivní, od úterý by mělo začít sněžit, jsme proto ve větším klidu," uvedl zástupce areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka. Na sjezdovkách podle něj leží od 20 do 50 centimetrů sněhu a ve středisku je nadále uměle zasněžují.

Ideální podmínky pro lyžaře panovaly o víkendu také v areálu na Červenohorském sedle. „Máme spoustu sněhu, na sjezdovkách ho leží mezi 70 a 80 centimetry. V sobotu bylo oblačno, dnes polojasno a bezvětří. Zatímco včera (v sobotu) byla návštěvnost na druhý lednový víkend standardní, dnes přijelo tolik lidí, že ani neměli kde zaparkovat," řekl vedoucí areálu Martin Dubský.

Návštěvnost posledních dní si pochvalují i ve středisku v Petříkově na Šumpersku. „Víkend byl velmi dobrý, v neděli byla návštěvnost ještě lepší než v sobotu. Na to, co se děje venku, máme sněhu dost. V noci nasazujeme děla, děláme si rezervu, takže by nás už oblevy neměly ohrozit. To by muselo být 20 stupňů nad nulou," sdělil zástupce areálu František Kaštyl.

V nadmořské výšce 1300 metrů leží v Jeseníkách kolem metru sněhu. Na hřebenech je výška sněhové pokrývky 40 centimetrů, z toho 15 centimetrů je nových. Horská služba v regionu v pátek snížila stupeň lavinového nebezpečí z druhého na první, který znamená nízkou hrozbu pádu lavin.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.