středa 24. dubna 2024 Jiří

Jeseniční vlekaři hlásí úspěšný víkend, lyžařů byly plné svahy

Velký nápor lyžařů zažila o víkendu zimní střediska v Jeseníkách. Sjezdovky zaplnili víkendoví lyžaři a také rodiny s dětmi, kterým začaly jarní prázdniny. Díky zásobě technického sněhu se lyžovalo i v nižších polohách Olomouckého kraje.

Vysokou návštěvnost si dnes pochvalovat zástupce lyžařského areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka. „Máme tady absolutně plno. Podmínky pro lyžování jsou teď díky předchozímu sněžení perfektní," uvedl. Víkendovou návštěvnost sjezdovek zvýšily pololetní prázdniny. Do Jeseníků navíc podle Procházky zamířili první lyžaři z jižní Moravy, kde začaly školákům jarní prázdniny. „Když jsou prázdniny v Brně, tak je tady návštěvnost skoro jako o svátcích. Předpověď počasí na příští týden je také slibná," podotkl Procházka.

Kolony automobilů s jihomoravskou poznávací značkou o víkendu mířily do lyžařského areálu v Koutech nad Desnou na Šumperku. "Návštěvnost šla už v pátek rapidně nahoru a za celý víkend byla vysoká," řekl provozovatel areálu Petr Marek, podle kterého bylo o víkendu příznivé i počasí. "Po dlouhé dnes době svítí slunce a panuje počasí, jaké má na horách být," podotkl.

O víkendu se lyžovalo také Hlubočkách u Olomouce, kde sjezdovky pokrývá 25 centimetrů sněhu, či nedaleké Hrubé Vodě. V Jeseníkách byl tento týden snížen stupeň lavinového nebezpečí z třetího na druhý z pětibodové škály. Týká se lavinových katastrů, znamená to riziko především pro vyznavače adrenalinových sportů. Na zmrzlý podklad napadlo zhruba deset centimetrů sněhu a hrozí vznik deskových lavin.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.