úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

I přes oteplení je v Jeseníkách stále sníh, lyžovat se bude nejméně do Velikonoc

Podmínky pro lyžování v Jeseníkách jsou navzdory oteplení stále dobré. Hor se obleva nedotkla, teploty tam na rozdíl od nížin zůstávají nízké a sněhu je stále dostatek.

Polevil i nápor, takže si lyžaři mohou zalyžovat bez čekání u vleků. Podle provozovatelů lyžařských středisek se bude na horách lyžovat až do Velikonoc. Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka obleva na horách zatím nehrozí. „Ve středu poprchávalo, ale bylo to jen drobně a udělalo to jen krustu. Nyní tady máme dva stupně pod nulou a je tu mlha. Sníh zůstává, máme tady 145 centimetrů, sněhu je hodně, tolik tady nebylo několik let.  Obleva se vrchu nedotkla, naopak sníh jen zpevnila krustou," řekl Hejtmánek. Podle něj mají výborné podmínky i běžkaři. „Trasy jsou projeté, je to zcela bez problémů," doplnil.

Avizovali jsme již, že u nás se bude určitě lyžovat až do Velikonoc. Vypadá to, že jaro přichází, ale na horách se teploty stále pohybují kolem nuly. Úbytek sněhu asi nastane, ale sněhu je na sjezdovkách stále dost," řekl mluvčí ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš. Nadcházející víkend se bude lyžovat bez omezení, v dalších dnech a týdnech se uvidí podle situace.

Přes metr sněhu stále leží i na Červenohorském sedle. I tam chtějí ponechat vleky v provozu až do velikonočních svátků. „Teploty byly pod nulou, obleva u nás zatím nebyla. Máme stále dostatek přírodního i technického sněhu, na sjezdovkách ho leží kolem metru. Vydržíme určitě do Velikonoc i déle. Poté uvidíme, ale to už ani není moc vůle lyžovat," řekl vedoucí střediska Martin Dubský. Dostatek sněhu hlásí i středisko Kouty, na sjezdovkách leží 105 centimetrů a v provozu jsou všechny sjezdovky v délce přes deset kilometrů.

Lyžaři mohou vyrazit i do Hluboček, střediska vzdáleného jen několik kilometrů od Olomouce. V neděli se tam koná devátý ročník závodu Olomoucký Kaprun Cup. „Závodu se zúčastní také olympijský medailista z alpského lyžování ze Soči Jan Hudec," lákají návštěvníky provozovatelé na svých stránkách. Podmínky jsou podle nich vynikající, sjezdovka upravená a sněhu

dostatek.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.