sobota 4. května 2024 Květoslav

Lyžaři si v Jeseníkách užili předposlední víkend, sjezdovky byly slušně zaplněné

Jeseníky zažily předposlední lyžařský víkend. Návštěvnost byla podle provozovatelů lyžařských areálů dobrá, především díky slunečné sobotě. Střediska budou většinou v provozu i příští týden, na mnoha místech se bude lyžovat ještě o Velikonocích. Sněhu na sjezdovkách je stále dost, na horách přetrvávají nízké teploty. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

"Byl to krásný víkend, bylo pěkně. Sjezdovky jsou stále bez problémů, leží na nich více jak půl metru sněhu. Lidé toho využili, v sobotu svítilo sluníčko. Je to i tím, že v údolí je nyní zima a nemohou vyrazit na kola, vydali se proto na lyže," řekl dnes ČTK vedoucí areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský. Vleky tu budou v provozu celý týden až do Velikonočního pondělí. "Poté uvidíme podle situace," doplnil Dubský.

S návštěvností jsou přes víkend spokojeni i v Karlově, i tam bylo po oba dva dny poměrně dost lyžařů. Ve Ski Aréně Karlov se o víkendu navíc konal jeden z posledních lyžařských závodů, šlo o mezinárodní mistrovství v obřím slalomu. "V sobotu bylo krásně, dnes je pod mrakem, nicméně po oba dva dny byla pěkná návštěvnost. Netvořily se zásadní fronty, lidé si dobře zalyžovali, sněhu je stále dost," řekl zástupce Ski Arény Karlov Jaroslav Lukeš, který v Karlově zároveň zdravil návštěvníky v kostýmu Děda Praděda.

I v Karlově se bude lyžovat příští týden. "S jistotou budeme lyžovat do konce měsíce, před víkendem se rozhodneme, zda pojedeme až do Velikonočního pondělí," uvedl Lukeš. Dodal, že naposledy se budou moci v příštích dnech lidé svézt na dvousedačkové lanovce na Myšáku, má před sebou poslední dny existence. "Bouráme ji, na příští sezonu už tady bude jezdit čtyřsedačková lanovka," doplnil Lukeš.

V Branné na Šumpersku, která sezonu zahájila v Jeseníkách tradičně jako první, se naopak vleky znovu rozjedou až ve čtvrtek, kdy začínají dětem velikonoční prázdniny. "Přes týden zavřeme, nemá to cenu, ale poté pojedeme až do Velikonočního pondělí," avizuje provozovatel střediska Rostislav Procházka. Návštěvnost byla v areálu o víkendu slabá, sněhu je však v Branné stále dost. Na modré sjezdovce leží podle Procházky v průměru 40 centimetrů sněhu a bez problémů vydrží i do příštího víkendu.

Poslední sníh v sezoně si mohli užít lidé o uplynulém víkendu i v níže položených střediscích. V Hlubočkách se lyžovalo také dnes, v provozu bylo i sousední středisko v Hrubé Vodě. Jesenická horská služba podle dispečera Ondřeje Škovránka ošetřila o víkendu osm úrazů. "Hledali jsme ve dvou případech také zbloudilé lyžaře, šlo o sjezdaře na Ovčárně a v Karlově o běžkaře, kteří sjeli kvůli mlze terénem jinam, než původně chtěli. V obou případech jsme je našli do hodiny," řekl dispečer.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.