pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Hasiči vyprostili převrácenou cisternu nad ránem, rybáři hlásí úhyn ryb kvůli vylité ropě

Hasiči v noci na dnešek vyprostili cisternu, která v pátek odpoledne havarovala v Adolfovicích na Jesenicku. Kvůli úniku asi 200 litrů nafty a většího množství vápence, který vozidlo převáželo, zůstávají na řece Bělé postaveny norné stěny. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. Rybáři v souvislosti s havárií zaznamenali úhyn ryb.

„Na místě zasahoval sedmdesátitunový jeřáb, s jeho pomocí jsme cisternu převrátili zpět na kola. Následně jsme provedli úklid uniklých provozních kapalin. Náš zásah skončil v 03:00 ráno," uvedl Hošák.

Podle předsedy Místní organizace Českého rybářského svazu v Jeseníku Michala Ondrucha nyní rybáři projíždějí kolem toku Bělé až k hranicím s Polskem. „Budeme zastavovat a sledovat případný úhyn ryb. Na líhni, která je necelé dva kilometry pod danou nehodou, už máme úhyn zaznamenaný, přestože jsme zařízení po havárii rychle odstavili. Myslím, že úhyn nebude velký. Včera (v pátek) byl do deseti kilogramů, dnes uvidíme," řekl dnes dopoledne Ondruch.

Kvůli havárii cisterny byla až do noci v místě nehody omezena doprava na jednu polovinu silnice, která spojuje Jeseník se Šumperkem. Řidič cisterny utrpěl zranění. Asi 45 tun vážící vozidlo zůstalo převrácené na boku, do řeky z něj unikla nafta a také vápenec, který vytvořil na hladině kašovitý povrch. Hasiči o havárii informovali starosty okolních obcí, pracovníky životního prostředí, rybáře a také členy bezpečnostní rady.

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.