pátek 29. března 2024 Taťána

Turista spadl v Jeseníkách z Obřích skal a těžce se zranil

Jednapadesátiletý slovenský turista se dnes dopoledne zřítil při pokusu o slézání Obřích skal v katastru obce Lipová-lázně v Jeseníkách. Po pádu z výšky asi čtyř metrů utrpěl těžké zranění. Přivolaný vrtulník jej transportoval na traumacentrum olomoucké fakultní nemocnice. Řekl to šéf jesenické horské služby Michal Klimeš.

Svědkové o události informovali horskou službu kolem 11:00. Muž podle jejich hlášení dopadl zády a hlavou na kameny. Horští záchranáři na místo dorazili na terénní čtyřkolce, vzápětí se ke zraněnému dostala i sanitka. „Podle svědků muž neupadl do bezvědomí, ale měl tržnou ránu na hlavě a na ruce. Kromě toho jsme měli spolu se zdravotníky podezření na vnitřní poranění i poranění páteře a otřes mozku," uvedl zasahující člen horské služby Roman Fišnar.

S ošetřením a především stabilizací muže pomohli záchranářům kolemjdoucí turisté. Zraněný byl následně sanitkou přepraven do Ramzové, kde mezitím přistál vrtulník, který muže převezl do nemocnice.

Horští záchranáři v souvislosti s událostí apelují na turisty, aby se bez zkušeností a patřičného jištění nevydávali na skalní lezecké trasy. „I pád z několika málo metrů může přivodit velmi těžká poranění a v případě pádu na hlavu může skončit i smrtí," uvedl Klimeš. Přes současné hezké a slunné počasí podle něj na skalách vane silný nárazový vítr, který může neopatrného lezce srazit.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.