pátek 29. března 2024 Taťána

V jesenické porodnici dostávají novorozenci nově ručně háčkované chobotničky

Na první pohled obyčejná hračka, ve skutečnosti velký pomocník v oblasti léčby a zlepšování fyzického i psychického stavu. O čem je řeč? O háčkovaných chobotničkách, které podle zjištění zdravotníků pozitivně ovlivňují zdravotní stav zejména nedonošených dětí. Právě chobotničky s chapadly totiž čerstvě narozeným dětem svým tvarem připomínají matčinu dělohu, což je uklidňuje a zlepšuje jejich prospívání. Pozitivní vliv těchto hraček potvrzují i zdravotníci Jesenické nemocnice, kteří chobotničky předčasně narozeným dětem také nabízejí.

„Původně v Dánsku vědci zjistili, že předčasně narozené děti objímající chobotnice mají pravidelný tep, lépe dýchají a mají vyšší hladinu kyslíku v krvi. Hebkost hračky totiž dětem pravděpodobně připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí. A to platí nejen pro ta předčasně narozená, ale vlastně všechna miminka, která čerstvě přišla na svět,“ vysvětluje nová primářka dětského a novorozeneckého oddělení Jesenické nemocnice MUDr. Lenka Rašková.

Chobotničky získalo dětské a novorozenecké oddělení Jesenické nemocnice konkrétně od dobrovolné dárkyně paní Věry Krupové, přičemž nemocnice ráda uvítá i další zájemce z řad dobrovolníků, kteří by chobotničky pro oddělení uháčkovali.

Chobotničkami pro novorozence však výčet novinek v porodnici Jesenické nemocnice nekončí. Další zajímavou novinkou je pořizování otisků nožiček novorozených miminek, které slouží rodičům jako památka na narození jejich potomka.

„První dny po porodu mohou být pro novopečené rodiče hektické a mnohdy utečou rychleji, než by si přáli. V porodnici se jim proto snažíme uchovat tyto výjimečné okamžiky alespoň touto cestou, prostřednictvím barevných otisků nožiček novorozenců,“ dodává MUDr. Jana Chrastinová, primářka gynekologicko-porodnického oddělení Jesenické nemocnice.

Tisková zpráva

Štítky chobotničky, nemocnice, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.