pátek 26. dubna 2024 Oto

Havarovaný autojeřáb už je venku ze dna nádrže elektrárny Dlouhé Stráně, ležel tam téměř rok

Vrak autojeřábu, který zůstal po mimořádné události 13. října 2017 na dně dolní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně, byl v úterý 24. července vyproštěn a předán majiteli. Energetici k tomu s pomocí zaměstnanců externích specializovaných firem a hasičů ze Skupiny ČEZ využili letní odstávky, během které je nádrž vypuštěná.

Po několikaměsíční přípravě proběhla celá operace během jediného dne, což se původně zdálo jako nereálné. „Nechtěli jsme nikam spěchat, hlavní pro nás byla bezpečnost a zároveň minimalizace dopadů na životní prostředí, což se podařilo. Spolupráce celého týmu klapala na jedničku a pomohly nám i další okolnosti, například počasí, proto jsme byli hotovi už v úterý v podvečer,“ vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Pracovníci odborných firem, které měly práce na starost, posunuli jeřáb na rovnou plochu, uřezali rameno jeřábu a tělo jeřábu pak na původním podvozku odtáhli a odtlačili po dně nádrže až k příjezdové cestě, kde byl vrak naložen na valník.

Vyšetřování loňské havárie Policie ČR před několika týdny odložila. „Vyšetřovatel dospěl k závěru, že ve věci není podezření z trestného činu,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Na dolní nádrži Dlouhých strání, která je v těchto dnech vůbec poprvé ve své 22leté historii bez vody, probíhají plánované opravy, především vyztužení jednoho ze svahů a odtěžení sedimentů ze dna nádrže.

Tisková zpráva

Štítky autojeřáb, havárie, Dlouhé stráně, vyzdvižení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.