čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V Jeseníkách napadl první sníh, díky mínusovým teplotám se v nejvyšších partiích udrží

V nejvyšších partiích Jeseníků napadlo v noci na dnešek pět centimetrů sněhu. Teplota podle pracovníků tamní horské služby je již pod nulou, souvislá sněhová pokrývka se tak stále drží. První sníh napadl v noci na dnešek i v Beskydech, v noci na pondělí už sněžilo na hřebenech Krkonoš.

„Sněžit začalo v pondělí v noci, do dnešního rána napadlo tak zhruba pět centimetrů sněhu. Sníh padal už v pondělí, ale zem byla teplá, takže se to neudrželo. Podklad je teplý stále, zřejmě to roztaje, ale už je tu souvislá sněhová vrstva," řekl dispečer jesenické horské služby Marek Koněrza. Podotkl, že na Pradědu je nyní jeden stupeň Celsia pod nulou, je zataženo a dohlednost do 100 metrů. Fouká čerstvý vítr s nárazy do 18 metrů za sekundu.

Zimní počasí může očekávat ve středu i prezident Miloš Zeman, který si závěr třídenního pobytu v Olomouckém kraji naplánoval právě na nejvyšší hoře Jeseníků Pradědu v nadmořské výšce 1491 metrů. Sněžit by ve středu nemělo, panorama se mu však podle meteorologů může ztrácet v mlze. Cílem Zemanovy návštěvy bude vysílač na Pradědu, kde je i nejvýše položená restaurace v tuzemsku. Meteorologové doporučují pro středeční pobyt na horách zimní výbavu a teplé oblečení, upozorňují, že na horách už panuje zimní počasí.

Podle Tomáše Ostrožlíka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu sníh napadl i na Šeráku. „Na Pradědu leží kolem pěti centimetrů mokrého sněhu. Sněhová pokrývka dnes ráno leží od 800 metrů nad mořem. Během dne se tato hranice zvýší zhruba na 1100 až 1200 metrů. Níže sníh roztaje, ale na hřebenech zejména od Ovčárny nahoru sníh zůstane do středy," řekl Ostrožlík.

„Srážky by již být neměly, mělo by být polojasno až oblačno a začne foukat vítr. Ve středu ráno budou ještě teploty pod nulou, během dne se budou teploty pohybovat mezi dvěma až třemi stupni nad nulou. Vytvořit se může i mlha, sníh bude postupně odtávat," doplnil.

 

Štítky sníh, jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.