čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucká charita na Vánoce obdaruje 414 dětí z Ukrajiny. Podívejte se, co se daruje nejčastěji

Vánočním dárkem vybraným přímo na míru mohou lidé letos obdarovat 414 chudých dětí z Ukrajiny. Sbírku vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO), jejíž pracovníci pro ni vybrali děti pocházející především z chudých poměrů, sirotky nebo oběti válečných konfliktů. Projekt má název Vánoční balíček a dárci si mohou ze seznamu vybrat, kterému konkrétnímu dítěti dárek dají, informovali zástupci ACHO. Loni byl seznam dětí a jejich přání rozebrán do měsíce.

Dárky půjdou do dětských domovů, sirotčinců a sociálně slabých rodin

ACHO má letos na seznamu o 73 dětí více než loni. O sbírku je každoročně velký zájem, dárky dětem posílají lidé i organizace z celé republiky. Letos poputují zásilky do dětských domovů, sirotčinců a sociálně slabých rodin v Bortnykách, Kolomyji, Ternopilu a Lopatynu. „Zamíříme za dětmi, které jsou zařazeny do fondu Děti v nouzi v Lopatynu, a za dětmi ze sociálně slabých rodin, o které se starají Charity Kolomyja a Ternopil. Některé z těchto rodin poznamenal válečný konflikt na východě země," uvedla Anna Borková z ACHO.

Nejčastějšími dárky je oblečení, boty nebo školní potřeby

ACHO pomáhá na Ukrajině dlouhodobě. Podílela se tam na vybudování několika moštáren, pomohla pořídit traktory či vybavení dílen. Charitní pracovníci zde pomáhají i v souvislosti s válečným konfliktem. V minulosti zde vybudovali psychosociální centra a do země poslali kamiony s oblečením.

Lidé, kteří se chtějí do akce zapojit, si mohou vybrat konkrétní dítě po domluvě s jednotlivými charitami olomoucké arcidiecéze. Informace včetně profilu dětí jsou již nyní na stránkách acho.charita.cz. V seznamu se zájemci dozví věk dítěte i velikost oblečení a obuvi. „Dárci mohou poslat vše, co udělá dětem radost, kromě cukrovinek a potravin, které v balíčku být nesmí. Balíček pro jedno dítě by měl obsahovat pouze nové věci, a to v hodnotě kolem 1000 korun. Hmotnost zásilky by neměla přesáhnout čtyři kilogramy," doplnila Borková. Lidé nejčastěji darují oblečení či obuv, školní potřeby, hračky nebo knížky.

Dárky se vybírají až do 4. prosince

ACHO bude dárky vybírat prostřednictvím charit do 4. prosince. V lednu poté její pracovníci rozdají dárky dětem na Ukrajině. V počátcích vozili charitní pracovníci na Ukrajinu balíčky malým autem, zájem dárců však rostl a nyní s dárky jezdí do Bortniku, Kolomyji, Ternopilu a Lopatynu kamion. Za více než deset let bylo tímto způsobem dopraveno a rozdáno 2229 dárků, uvedla ACHO na svých stránkách.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky děti, Ukrajina, Vánoce, dárky, charita, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.