úterý 16. dubna 2024 Irena

Olomoucký soud rozhodl o jednom z žalovaných případů Guru Járy, dalších pět vrací zlínskému soudu

Olomoucký vrchní soud dnes snížil o dva roky na 5,5 roku trest zakladateli esoterické školy Poetrie Jaroslavu Dobešovi, který je známý jako guru Jára. Jeho blízké spolupracovnici Barboře Pláškové soud trest snížil z původních 7,5 roku na pět let vězení. Oba poslal do vězení za znásilnění, podle soudu jako spolupachatelé násilně donutili jiného k souloži. Soud tak dnes rozhodl o jediném z žalovaných případů, kdy bylo znásilnění prokázáno. Zbylých pět vrchní soud vrátil zlínskému soudu.

Guru Jára „řešil problémy žen odháčkováním“

Dobeš podle obžaloby ženy na různých seminářích "odháčkovával". Tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. Dobeš tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle obžaloby se případy ve škole, která nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií, děly v letech 2004 až 2007. Semináře se konaly například ve Zlíně nebo na statku na Olomoucku.

Když žena zjistila, že odháčkování spočívá v prachsprosté souloži, začala se bránit

Dobeše s Pláškovou původně krajský soud odsoudil za šest případů znásilnění, hrozilo jim pět až 12 let. V pěti z nich mohlo jít podle vrchního soudu o využití bezbrannosti žen, v šestém případě však došlo k prokázanému znásilnění. Právě za tento případ Dobeše s Pláškovou vrchní soud potrestal, a trest tak přizpůsobil tomuto odsouzení. „Když žena zjistila, že odháčkování spočívá v prachsprosté souloži, začala se bránit a to slovně i fyzicky. Pokud obžalovaný tento signál nereflektoval, narušil svobodu ženy rozhodovat o svém sexuálním životě. A na tom se podílela i Plášková," uvedl předseda senátu Milan Kaderka.

Zbylými případy se bude znovu zabývat krajský soud. Řešit bude na základě odvolání žalobkyně i další dva případy původně zproštěné obžaloby. Podle vrchního soudu není vyloučeno, že se tyto ženy mohly vrhnout "do náruče manipulátora" dobrovolně. „Tento soud upozorňoval už ve svém původním rozhodnutí na svazky, kde jsou vyslechnuty ženy a dívky, které prošly rituálem odháčkování, věděly, o co jde, opakovaně se rituálu účastnily, přinášely Dobešovi a Pláškové svá těla a finanční prostředky a nikdy se necítily být poškozené," poukázal předseda senátu. Nevyloučil, že v žalovaných případech šlo o opak, mělo by to být však jasně dokázáno.

„Dobešovi se vrhá k nohám desítka či stovka žen...„

„Dobešovi se vrhá k nohám desítka či stovka žen, jak on má zjistit, že těchto pět se zrovna neztotožňuje s tím, že budou odháčkovány touto formou," doplnil soudce Kaderka. „Jsem ráda, že po těch letech aspoň v jednom skutku s prokázaným násilím je rozhodnutí pravomocné a byl uložen i adekvátní trest," řekla po vynesení rozsudku žalobkyně Jarmila Ošlejšková.

Oba obžalovaní jsou stíhání jako uprchlí. V roce 2015 byli zadrženi na Filipínách, kde jsou v imigračním detenčním zařízení. Dobešův obhájce chce proti pravomocnému odsouzení podat dovolání. U soudu dnes napadal především nezákonnost řízení, které je vedeno jako proti uprchlým. „To řízení není vedeno spravedlivě, je tam porušeno právo na obhajobu. Soud se nezabýval otázkou videokonference. Naši klienti komunikují se soudem, snaží se, aby byli vyslechnuti," řekl obhájce Michal Krčma. Podle soudce Kaderky je však řízení zákonné, poukázal na to, že oba obžalovaní činí opakované kroky k tomu, aby zabránili deportaci a vyhnuli se v tuzemsku orgánům činným v trestním řízení.

Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti

Podle obžaloby Plášková přivedla dívky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož, žalobci tvrdí, že u některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha. Obhajoba to popírá, tvrdí, že jde o tantrickou praktiku a nikoliv o soulož. Duchovní praktikou podle obhajoby prošly stovky žen. Několik z nich poté metodu napadlo, cítily se poškozené.

Autoři | Foto Pixabay.com, Facebook Guru Jára

Štítky znásilnění, Guru Jára, soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.