čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem se nastěhovala rodinka bobrů. V ohrožení jsou vzácné dřeviny

Jeden z nejcennějších tuzemských romantických parků v zámeckém areálu v Čechách pod Kosířem ohrožuje bobr, který se nastěhoval ke zdejšímu velkému rybníku.

Správa parku nyní řeší, jak před chráněným zvířetem zabezpečit rovněž památkově chráněné stromy. Bobří rodina se objevila u velkého rybníku, který leží uvnitř unikátního zámeckého parku v Čechách pod Kosířem. Vzápětí se pustila do zdejších dřevin. Park je ovšem plný vzácných stromů.

„Bobři se už zakousli do jedné vzrostlé vrby, kterou jim po poradě s památkáři necháme. Už pro ni nemáme záchranu. Nebyla naštěstí historicky cenná a v parku byla ponechána na dožití," uvedl kastelán zámku Martin Váňa. Některé další stromy v okolí rybníka po konzultaci se zahradníky z lednicko-valtického areálu, kteří mají obdobné zkušenosti, kvůli jejich ochraně zdejší správa omotá speciální geotextilií.

Tam, kde to u historicky vzrostlých stromů nejde, použije disperzní nátěr promíchaný s pískem, který by měl bobrům vadit. V úvahu připadá i žádost o ochranu bobrů. Vzácný park v Čechách pod Kosířem se rozkládá na ploše 21,5 hektaru a patří mezi nejcennější romantické krajinářské areály v České republice. Na jeho budování se podílel portugalský hraběcí rod Silva-Tarouca, který proslul dlouhou tradicí zájmu o zahradní tvorbu. První zámecká zahrada vznikala již na počátku 18. století a postupně absolvovala několik etap krajinářských úprav.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky bobr, zámek, dřeviny, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.