čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Bývalé vojenské kasárny v Neředíně by se měly už příští rok změnit v podnikatelskou zónu

V podnikatelskou zónu by se příští rok měl začít měnit rozlehlý areál bývalých kasáren v Olomouci-Neředíně, kde dlouhá léta fungovalo zázemí vrtulníkové základny sovětské armády. Postupné vybudování téměř devatenáctihektarové průmyslové zóny bude stát několik desítek milionů korun a radnice chce na projekt získat dotaci. V roce 2019 by investoři měli mít k dispozici prvních šest hektarů.

V první fázi se radnice v Neředíně zaměří na revitalizaci pozemků, které sousedí se silnicí vedoucí z Olomouce do Topolan. Plocha měla být podle dřívějších plánů investorům k dispozici už letos na podzim. „Zóna se musela odložit, protože tam (v neředínském areálu) letos probíhají dokončovací práce na demolici původních objektů kasáren," uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Podnikatelská zóna bude v Neředíně příští rok projekčně připravena a v rozpočtu města by měla být vyčleněna finanční částka na vybudování inženýrských sítí a komunikací v této lokalitě. Pozemky by poté mohly být nabídnuty potenciálním investorům.

Radnice bude podle Žáčka chtít na projekt neředínské podnikatelské zóny získat dotaci z programu ministerstva průmyslu a obchodu, který je zaměřen na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury.

Nový podnikatelský areál investorům přijde vhod, jelikož tři městské průmyslové zóny jsou už obsazené. Vybudování průmyslové zóny v Neředíně má stát několik desítek milionů korun, dotace může pokrýt až 75 procent nákladů.

Zhruba třetinu pozemků v areálu bývalých neředínských kasáren vlastní město, zbývající část parcel má soukromé majitele. Na pozemcích je třeba vybudovat infrastrukturu a silnice.

Na letišti v Olomouci-Neředíně v letech 1968 až 1990 byla velká vrtulníková základna sovětské armády, na které bylo umístěno zhruba pět desítek vrtulníků včetně obřích transportních helikoptér. Sovětská armáda v Neředíně využívala zhruba 25 objektů, z nichž většina po jejím odsunu zůstala nevyužita a dlouhá léta chátrala.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Neředín, podnikatelská zóna, byznys, rekonstrukce, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.