pátek 29. března 2024 Taťána

Politolog Jakub Lysek hodnotí povolební situaci v Olomouci

Politologovi Jakubu Lyskovi z Katedry politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci jsme položili pět otázek týkajících se povolební situace v Olomouci.

Jak hodnotíte výsledek povolebního vyjednávání?

Tak on byl očekávatelný, ale k drobné změně přece jen došlo. Koaliční strany vyměnily ČSSD za hnutí spOLečně. Je to celkem pragmatické řešení, protože tak mohou poukazovat na jakousi novost koalice.

Jakub Lysek (1989) je politolog a asistent na Katedře politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Odborně se zabývá lokální samosprávou, volebním chováním a kvantitativním výzkumem v politologii.

Která koaliční strana podle vás vytěžila z koalice nejvíce?

Záleží, jestli to budeme brát dle křesel, nebo dle programových priorit. V případě toho druhého se ještě ukáže, kolik se stranám podaří splnit ze svého programu. Jinak bych řekl, že je koalice asi dobrým kompromisem pro všechny. Možná mohla ODS více tlačit na ANO a získat více, možnosti obejití vítěze tu byly a jsou. Tou dohodou, o které se tu spekuluje, ztratila páku, ale zase měla jistotu účasti v radě města.

Jak hodnotíte situaci, že se Matouš Pelikán, ač byl na druhém místě kandidátky, stal náměstkem primátora, zatímco lídr kandidátky za KDU-ČSL Ladislav Šnevajs je neuvolněný člen Rady města Olomouce?

Možná je potřeba, aby KDU-ČSL vyměnila tváře.

Myslíte si, že se změní na radnici „klientelistická” atmosféra, proti které chce bojovat hnutí spOLečně?

To se uvidí při každodením hlasování. Spíše než na dobro politiků věřím na institucionální pravidla, která se zavedou z hora, například registr smluv, nebo záznamy ze zastupitelstva či hlasování, tak aby občané měli možnost věřejné kontroly. Jinak tisíce let již platí poučka, že politici hlasují zejména s ohledem na své vlastní zájmy až v první řadě. 

Jak hodnotíte obsazení křesel v závislosti na kompetenci jednotlivých náměstků?

Ono se to takto říci nedá, jde o to, aby politici měli vize. Odbornost pak zajistí magistrát a příslušné jeho odbory. Navíc si netroufám někoho předem odsuzovat nebo jej naopak vychvalovat. Uvidíme až v průběhu volebního období. 

Foto Pixabay.com, Facebook Jakub Lysek

Štítky politika, volby, politolog, Jakub Lysek, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.