čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na poli u Věrovan bylo nalezeno mrtvé dítě. Jeho matku zatím policie nevypátrala

Desítky žen z celé České republiky už prověřili policisté v souvislosti s pátráním po matce mrtvého novorozence, jehož tělo bylo nalezeno v první polovině července na poli u Věrovan na Olomoucku. Matku se ani po čtvrt roce od nálezu těla nepodařilo zjistit, řekla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Kriminalisté případ vyšetřují, okolnosti úmrtí novorozence stále nechtějí sdělit. Není tak zřejmé, zda zemřel násilnou či přirozenou smrtí.

Policisté vědí, jak dítě zemřelo

„Pátrání po matce novorozence je stále aktuální. Kriminalisté důkladně a pečlivě prověřují všechny doposud získané informace a poznatky, žádné z nich nepodceňují. Prověřili již několik desítek žen napříč celou Českou republikou. Bohužel se do dnešního dne matku novorozence nepodařilo vypátrat," uvedla mluvčí. Policisté vědí, jak dítě zemřelo. K dispozici mají výsledky soudní pitvy, z taktických důvodů je ale nechtějí sdělit.

Tělíčko novorozence leželo na poli delší dobu

Tělíčko novorozence našli policisté na poli u Věrovan 11. července. Leželo tam zřejmě delší dobu. Informaci o nálezu novorozence zveřejnili policisté o pět dní později. Na veřejnost se obrátili s tím, že hledají ženu, která byla ve vysokém stupni těhotenství, porodila a dítě nemá u sebe. Období, které by mělo s případem souviset, vytyčili od 1. června.

ČTĚTE VÍCE: Policie pátrá po matce novorozeněte, které bylo nalezeno mrtvé v poli

Případy nalezených mrtvých dětí jsou v Olomouckém kraji ojedinělé. V květnu 2013 našla policie v lese u Paseky na Olomoucku novorozená dvojčata. Podle výsledků pitvy se však narodila již mrtvá. Matka, kterou policisté našli vzápětí, tak za jejich smrt stíhána nebyla. Mrtvé novorozence našli tehdy policisté jen necelé dva týdny po nálezu mrtvého dítěte v Novém Malíně na Šumpersku. Novorozenec ležel v igelitové tašce v korytě potoka, který protéká obcí. Z vraždy dítěte kriminalisté pár dní po nálezu obvinili pětadvacetiletou ženu, matku dítěte. O rok později jí soud uložil 17 let vězení.

Autoři

Štítky mrtvé dítě, novorozenec, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.