středa 17. dubna 2024 Rudolf

Cenu Talent Olomouckého kraje 2018 si včera převzali talentovaní žáci a studenti. Udělovala se v pěti oborech

Ve středu 17. října proběhlo v Regionálním centru Olomouc slavnostní vyhlášení 14. ročníku ocenění Talent Olomouckého kraje 2018. Ocenění se udělovalo v pěti oborech nejlepším žákům a studentům.

 Ohodnocení nejlepších žáků a studentů, kteří dosáhli mimořádných výsledků v krajských, celorepublikových i mezinárodních kolech soutěží a přehlídek, je jednou z forem, jak hejtmanství podporuje talentovanou mládež v regionu.

Ocenění se udělovalo v pěti oborech- humanitním, přírodovědném, technickém a dovednostním, uměleckém a sportovním. Prvních pět úspěšných talentů v každém oboru bylo jednorázově ohodnoceno finančním příspěvkem z rozpočtu Olomouckého kraje,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast školství Ladislav Hynek.

V přírodovědném oboru starší věkové kategorie se na prvních třech místech poprvé v historii ocenění umístili žáci, z nichž všichni medailově uspěli na mistrovství světa - a to Klára Pekařová v biologii, Tomáš Ovad v biochemii a nanotechnologii a Jindřich Jelínek ve fyzice a astronomii.

V humanitní oblasti starší věkové kategorie zvítězila Radka Pallová se světovým prvenstvím ve filozofické olympiádě, rovněž tento obor je v historii ocenění takto vysoko poprvé. Mezi oceněnými středoškoláky se nachází v technickém oboru Adéla Mondeková s vítězstvím v národním šampionátu v baristice (příprava kávy), která tím získala právo účasti v mezinárodním kole v Brazílii.

Z umělců stojí za zmínku úspěch vítězky tohoto oboru a současně vynikající klavíristky Elišky Tkadlčíkové, která předním umístěním v celonárodní soutěži získala právo nahrát klavírní koncert pro Český rozhlas. Mezi vítězi sportovního oboru figurují i Klára Hricová a Barbora Dimovová, reprezentantky ČR v kanoistice.

Už jedenáctým rokem byly vyhodnoceny i školy, jejichž svěřenci dosáhli nejkvalitnějších umístění. V rámci převzetí ocenění obdržely finanční příspěvek. „To má školy v první řadě motivovat, aby své žáky a studenty dál v maximální míře podporovaly v zapojování do soutěží a olympiád,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury a sportu František Jura.

V závěru akce pak byli ohodnoceni také organizátoři a garanti soutěží vyhlašovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky talent, škola, žáci, ocenění, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.