čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Nemocnice řeší problémy s parkovacím systémem, který dodala firma lobbisty Horáčka. Ten je ve vazbě

Nový parkovací systém v areálu Fakultní nemocnice Olomouc je problematický. Zakázku na dodání vjezdových terminálů, platebních automatů a softwaru v roce 2017 vysoutěžila společnost První chráněná dílna. Ta patří policií obviněnému lobbistovi Tomáši Horáčkovi, píše MF DNES.

PSALI JSME: V olomoucké fakultce funguje nový vjezdový a parkovací systém

Samotné práce však První chráněná dílna delegovala na společnost Green Center. Mezitím byl Horáček obviněn z manipulace zakázek pro pražské nemocnice a na konci června byl poslán do vazby. V té době společnost Green Center vypověděla smlouvu První chráněné dílně, která nedokáže sama dokončit zakázku.

První chráněná dílna vysoutěžila za poslední tři roky ve Fakultní nemocnici v Olomouci zakázky za 48 milionů korun, všechny byly hned delegovány na subdodavatele. Podle Fritschera nebyl důvod k vypovězení dalších smluv s Tomášem Horáčkem, kterému Obvodní soud pro Prahu 5 minulý týden prodloužil pobyt ve vazbě.

Smlouvu proto vypověděla i nemocnice. „Vznikl tím ovšem stav, že neexistuje právní vztah mezi nemocnicí a společností Green Center,“ pověděl pro MF DNES mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Adam Fritscher.

Problém to je kvůli tomu, že majitelem a provozovatelem parkovacího systému je nadále společnost Green Center. Dílo nemá kdo komu předat, všechny první vztahy totiž byly ukončeny. Fakultní nemocnice navíc nyní musí vypsat úplně nové výběrové řízení na dodavatele systému. Zároveň však jedná o pronájmu už instalovaného zařízení od Green Center na dobu, než nový dodavatel dodá nový systém.

Není jasné, jestli bude stávající téměř hotový systém dokončen

„Vzhledem k přísným požadavkům na transparentnost lze očekávat, že předpokládaná doba trvání nájemního vztahu bude činit zhruba 12 až 18 měsíců,“ uvedl pro MF DNES Fritscher.

Jestli bude stávající téměř hotový projekt dokončen, není jasné. Zakázku může získat nová firma a současný vjezdový systém by byl demontován a nahrazen jiným. Pokud se FNOL a Green Center dohodnou, na provizorní nájemní smlouvě, bude systém fungovat jako dosud.

Z První chráněné dílny se neozývají, nemocnice nic nezaplatila

Úkolem nového systému mělo být lepší směřování aut na volná parkovací místa. „Je funkční vnější okruh se dvěma vjezdovými a výjezdovými branami a dvěma platebními terminály. Po tuto dobu také pracovníci ostrahy FNOL zůstanou fyzicky přítomni na stanovištích u obou bran,“ popisuje provizorní řešení Fritscher.

Nemocnice zatím 7,3 milionu korun za zakázku nezaplatila a První chráněna dílna na dotazy MF DNES neodpovídá. „Tím, že nedošlo k předání díla, tak my jsme doposud nic neplatili,“ řekl MF DNES Fritscher.

Foto Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj MF DNES

Štítky FNOL, parkovací systém, problémy, lobbista, Tomáš Horáček, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.