sobota 20. dubna 2024 Marcela

Patnáct stížností, které napadaly volby v Olomouckém kraji, neuspělo. Soudy je zamítly

Soudy k dnešnímu dni zamítly či odmítly všech patnáct stížností napadající komunální volby v Olomouckém kraji.

Neuspěla ani poslední z nich, která kritizovala volby ve Slatinkách na Prostějovsku, kde komise zaměnila obálky pro komunální a senátní volby. Brněnský krajský soud návrh sdružení nezávislých kandidátů Za další rozvoj obce na neplatnost hlasování zamítl. Kvůli volbám v kraji bylo podáno deset stížností k ostravskému krajskému soudu a dalších pět za prostějovský region řešil soud v Brně.

Kvůli volbám ve Slatinkách byly podány k brněnskému krajskému soudu dvě stížnosti. První z nich, kterou podalo sdružení Pro Slatinky, soud zamítl v pátek. Nyní se stejným způsobem vypořádal i s druhým návrhem. I když výsledkem komunálních voleb bylo ve Slatinkách 23 neplatných hlasů, podle soudu by zohlednění těchto hlasů voličů nevedlo ke změně rozdělení mandátů. Výsledky tak soud ponechal v platnosti.

V prostějovském regionu byly zamítnuty i dvě stížnosti napadající volby v Obědkovicích i stížnost na volby v Dobromilicích. Neuspěli ani stěžovatelé u ostravského krajského soudu, kam dorazilo kvůli volbám v Olomouckém kraji deset stížností. Většinou napadaly volby v menších obcích. Soud však zamítl i dvě stížnosti napadající volby v Přerově kvůli faktickému bydlišti dvou zvolených kandidátů či v Olomouci, kde si žalobce stěžoval, že mu bylo znemožněno volit kvůli prošlému občanskému průkazu.

Bydliště kandidáta řešil soud i v Bohdíkově na Šumpersku, kde měl přitom zvolený zastupitel trvalé bydliště již od roku 1984. Soud zamítl i stížnost na volby v Novém Malíně na Šumpersku a odmítl stížnost na volby ve Šternberku, neboť ji podal neexistující stěžovatel. Zamítnuty byly i dvě stížnosti kritizující způsob počítání hlasů ve volební komisi v Moravském Berouně. Neuspěly ani dvě stížnosti na volby ve Všechovicích na Přerovsku. Soud je odmítl nebo k podání nepřihlížel, návrh byl podán až po uplynutí lhůty, stojí v usnesení.

Kvůli Slatinkám byly napadeny ve dvou stížnostech také senátní volby, o kterých rozhodoval v úterý Nejvyšší správní soud. Oba návrhy na zneplatnění hlasování v okrsku Slatinky zamítl a potvrdil tak zvolení senátorkou za Prostějovsko nezávislé Jitky Chalánkové. Podle NSS se komise dopustila nezákonnosti. Obálky jsou záměrně barevně odlišené, změny podle soudu mohou působit mezi voliči zmatky. Přesto hlasování v obci platí.

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj ČTK

Štítky soud, stížnosti, volby

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.