úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Z Olomouce míří do Zambie kontejner plný darů, ty posílají lidé z celé republiky

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) včera vypravila kontejner pro jihoafrickou Zambii, který zaplnili ve veřejné sbírce lidé z celé republiky oblečením a dalšími dary. Zásilka obsahuje přes půl tuny oděvů, téměř půl tuny látek a desítky šicích strojů, berlí či nábytku. Lidé věnovali na pomoc lidem v Zambii také zemědělské nástroje. Věci se budou používat zejména k výuce šití a farmaření. Sbírka, vyhlášená koncem dubna za podpory olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, zaplnila 19 palet, informovala mluvčí ACHO Karolína Opatřilová.

„Věci z kontejneru budou používat především chlapci a dívky ve školícím centru, kde se naučí šít a farmařit. Díky novým dovednostem se o sebe budou umět postarat. Výuka řemesel navíc pomůže řešit problémy s předčasnými sňatky a užíváním drog, které jsou typické u dětí a mladých v chudých oblastech Afriky," uvedla spolupracovnice ACHO Kateřina Janečková, která prožila více než měsíc v zambijské Chiparambě.

140 hodin třídění a 19 palet

Je to druhý kontejner s materiální sbírkou, který ACHO vysílá do rozvojové země. Loni v listopadu vyslala kontejner na Haiti. V téměř jedenáctitunové zásilce byly desítky šicích strojů, ale i školní pomůcky, nábytek či oblečení.

Za sbírkou s názvem Kontejner pro Zambii stojí také 13 dobrovolníků, kteří strávili přes 140 hodin tříděním, čištěním a opravou všech potřebných věcí, které se dnes vypravily na cestu do Zambie. „Pak jsme mohli začít paletovat, což nám zabralo další tři dny práce. S paletováním nám pomáhali dobrovolníci profesionálové, kteří dokázali na jedinou paletu vtěsnat i 20 školních lavic spolu s obuví, hračkami i konvemi," uvedl vedoucí humanitárního oddělení ACHO Martin Zamazal.

Připravených 19 palet naložili pracovníci ACHO do zakoupeného vysokoobjemového kontejneru, který tahačem odeslali do přístavu a poté lodí do Afriky. „Vedle materiálu zůstane v Chiparambě partnerům i kontejner, který bude sloužit jako uzamykatelný sklad," dodal Zamazal.

Autoři | Foto Facebook Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky charita, Zambie, pomoc, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.