sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomouc po šesti letech zvýší nájemné v městských bytech

Nájemné ve zhruba devíti stovkách obecních bytů v Olomouci se příští rok v březnu po šesti letech zvýší. Za jeden metr čtvereční plochy lidé měsíčně zaplatí o deset či 20 korun více. Návrh na zvýšení nájemného už schválila městská rada. Dnes to řekl primátorův náměstek Matouš Pelikán.

Nájemné v Olomouci patří k nejnižším v Česku

Zatímco ve většině měst se nájemné za obecní byty postupně každoročně plošně zvyšovalo, v Olomouci se tak od roku 2012 podle Pelikána nestalo ani jednou, a místní nájemné tak nyní patří k nejnižším v Česku.

„Správa nemovitostí, která se o přibližně 900 městských bytů stará, v minulých letech opakovaně navrhovala mírné navýšení nájemného, jednoduše proto, že potřebuje prostředky na údržbu domů. Předchozí vedení města ale toto její volání nevyslyšelo, přitom investovat do rekonstrukcí městského bytového fondu je nezbytné," zdůvodnil Pelikán zvýšení nájemného.

84 korun za metr čtvereční

Měsíční nájemné v městských bytech v Olomouci nyní činí 84 korun za metr čtvereční a u malometrážních bytů je sazba 90 korun. Lidé v bytech zvláštního určení, což jsou byty bezbariérové a byty v domech s pečovatelskou službou, za jedem metr měsíčně platí 53 korun a u malometrážních bytů je sazba o pět korun vyšší. U standardních městských bytů se od března měsíční sazba za metr čtvereční zvýší o 20 korun, u bytů zvláštního určení o deset korun.

„Nynější zvýšení nájemného je výsledkem obsáhlých diskuzí, které se vedly už i v minulém vedení města. To, že k němu minulé vedení nenašlo odvahu, vedlo v důsledku k nedostatku prostředků na opravy městských nemovitostí, který jsme my už museli řešit," řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Zvýšení nájmu o deset korun za metr

Původní návrh olomoucké správy nemovitostí počítal se zvýšením o 20 korun i u bytů zvláštního určení. Radní ale nakonec schválili zvýšení o deset korun, jelikož v bezbariérových bytech a v domech s pečovatelskou službou zpravidla žijí lidé s nízkými příjmy. „Chci ještě zdůraznit, že nynější zvýšení nájemného bude zafixováno na další čtyři roky, a zvyšovat se již tedy nebude," dodal Žbánek.

O všechny městské budovy se stará Správa nemovitostí Olomouc. Výnos z nájemného podle Pelikána nestačí pokrýt náklady na opravy. „Při plánování rekonstrukcí jsou preferovány domy s pečovatelskou službou a bezbariérové byty, i když právě zde jsou nejnižší sazby nájemného, a tedy nejnižší výnosy," upozornil Pelikán.

Pokud se v příštím roce podaří z nájemného získat poprvé více peněz, chce město zahájit dlouho odkládanou rekonstrukci domu v ulici Handkeho, kde funguje pečovatelská služba. „Je třeba zdůraznit, že pokud by některý nájemník neměl na upravené nájemné dostatek financí, náš sociální systém s tím počítá. Pracovníci odboru sociálních věcí jsou připraveni každému pomoci a poradit," dodal Žbánek.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, byty, správa, peníze, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.