sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO: Kostel svatého Mořice prochází rekonstrukcí za 123 milionů. Hotovo bude v roce 2021

Kostel svatého Mořice v centru Olomouce prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Kostel již zahalilo lešení a řemeslníci budou na jeho opravě pracovat až do konce roku 2021. Projekt rekonstrukce zahrnuje novou fasádu, obnovu pater a schodiště ve velké věži. Součástí rozsáhlých oprav je i rekonstrukce slavných varhan. Náklady jsou v celkové hodnotě 123 milionů korun, převážná část peněz je hrazena z evropských dotací. Provoz kostela není omezen, řekl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Proběhne obnova celého obvodového pláště

„Projekt zahrnuje stavební a restaurátorskou obnovu konstrukcí celého obvodového pláště kostela sv. Mořice, které jsou v havarijním stavu, a stavební a restaurátorskou obnovu vnitřních prostor jižní středověké věže, vložení chybějících podlahových konstrukcí věže a její následné zpřístupnění veřejnosti," uvedl Gračka.

Součástí rekonstrukce bude také větší zabezpečení vyhlídkové věže, která je nyní uzavřena. Přidáno bude nové zábradlí a na celé stavbě bude instalován nový monitorovací a zabezpečovací systém, doplnil Gračka. Gotická věž chrámu je oblíbena kvůli krásnému výhledu na centrum města, ale v posledních letech ji vyhledávali také sebevrahové.

Vznikne nový návštěvnický okruh

Rekonstrukce kostela bude po celou dobu nepřetržitě zaznamenávána. Z těchto záznamů pak podle zástupců olomouckého arcibiskupství vzniknou tři krátké filmové dokumenty s časosběrným zobrazením postupů prací, což bude efektní nejvíce u varhan. Filmové dokumenty návštěvníci uvidí v budované expozici v prostorách jižní středověké věže.

Ve věži bude po rekonstrukci podle arcibiskupství instalována nová expozice s názvem Kostel svatého Mořice v Olomouci v průběhu věků. „Tím vznikne nový návštěvnický okruh, kdy návštěvník bude vycházet nahoru interiérem věže s novou expozicí, v případě zájmu vystoupá na vyhlídku na věži a následně sejde dolů zrestaurovaným dvojitým točitým schodištěm," dodal mluvčí arcibiskupství.

Důležitou částí projektu je obnova vzácných Englerových varhan. Varhany, jejichž jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, prošly velkou opravou naposledy před půl stoletím. „Je vypsáno výběrové řízení, které by se mělo ukončit v polovině ledna," řekl dnes farář kostela František Hanáček. Náklady na opravu již dříve odborníci odhadovali na desítky milionů korun. Jde o jedno z mála dochovaných děl Englera, který je považován za zakladatele slezského varhanářství. Po rozšíření jsou varhany největší v tuzemsku a patří i k největším ve střední Evropě.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, církve, stavby, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.