čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podpora ženy ze strany rodiny v rámci prevence rakoviny prsu je důležitá, říká Dana Houserková z MAMMACENTRA Olomouc

PR článek

MAMMACENTRUM Olomouc je jedním z míst, které by měla žena minimálně jednou za dva roky navštívit. Jen pro pořádek – MAMMACENTRUM Olomouc je nestátní zdravotnické zařízení, které se specializuje na screening rakoviny prsu. V současné době postihuje rakovina prsu v České republice každou devátou ženu, přičemž právě prevence a pravidelné vyšetření je tou nejdůležitější věcí, jakou pro sebe žena v tomto ohledu může udělat. Nejen o screeningovém centru, ale také o tom, jakou roli hraje v tomto fenoménu rodina ženy nebo její blízcí přátelé, jsem si povídal s vedoucí lékařkou MAMMACENTRA Olomouc, MUDr. Danou Houserkovou, Ph.D.

Paní doktorko, kolik žen k vám pravidelně dochází na screening prsu?

Na pravidelný mamární screening dochází v našem regionu asi 68 % z celkového počtu žen, které by k nám měly chodit. Ač se to nezdá jako příliš vysoké číslo, Olomoucký kraj je v České republice na druhém místě, co se týče účasti v mamárním screeningovém programu.  Nutno podotknout, že ženy se u nás nemají čeho bát, vyšetření není bolestivé a stráví u nás maximálně 30-60 minut.

Přece jen – většina žen odejde z vyšetření s negativním nálezem, jsou ale přirozeně i takové, kterým něco najdete. Není to třeba hlavní obava žen, které se ještě neodvážily nebo prostě nechtějí chodit na pravidelná vyšetření?

Je to tak. Je skupina žen, které raději žijí v nejistotě, než aby se dozvěděly po vyšetření jasnou diagnózu. Přitom těžiště práce nás v MAMMACENTRU  je v prevenci. Pokud k nám žena pravidelně dochází na preventivní mamografie, má vysokou šanci na záchyt minimálního nádoru v prsu a tím velmi pravděpodobně i na úplné vyléčení. V případě záchytu nádoru v prsu předáváme ženu k další léčbě, postaráme se o ni.  

MAMMACENTRUM Olomouc s.r.o. je nestátní zdravotnické zařízení specializované na komplexní diagnostiku prsů. Jsme jedním z 70 pracovišť v České republice, kterému bylo uděleno Ministerstvem zdravotnictví ČR povolení (tzv. akreditace) k provádění screeningu rakoviny prsu. Screening rakoviny prsu je vyšetřování bezpříznakových žen s cílem zachytit nádorové ložisko v co nejčastějším stádiu a tím zvýšit počet vyléčených žen. Jsme vybaveni špičkovými diagnostickými přístroji srovnatelnými s nejmodernějšími pracovišti nejen u nás, ale i ve světě.

Vysledovala jste za léta Vaší praxe, jaká skupina žen se vyhýbá pravidelné prevenci?

Jsou to většinou ženy, které mají na sebe málo času a postrádají v rodině nebo kolem sebe někoho, kdo myslí také na ně a na vyšetření je přiměje jít. Některé ženy si myslí, že v případě, že by u nich přece jen byl nalezený zhoubný nádor prsu, končí pro ně život a zemřou. V současné době je ale léčba natolik pokročilá, že není důvod propadat při potvrzení zhoubné diagnózy panice. Znovu ale opakuji, že pokud žena každé dva roky chodí na prevenci, můžeme na nález přijít včas a následná léčba končí obvykle úspěšně, vyléčením ženy.

Co pomáhá tomu, aby žena na prevenci přišla?
Nejvíce funguje doporučení někoho, kdo na prevenci už chodí a řekne ženě, že se nemá čeho bát. Ženy k nám často jezdí i ve skupinkách – vždy jednou za dva roky se spolu domluví kamarádky, absolvují u nás preventivní vyšetření a někdy spojí tuto návštěvu i s následným příjemným posezením třeba u kávy. Je skvělé vidět, že se dokážou navzájem podpořit.

Znamená to taky, že dobré rodinné zázemí je předpokladem k tomu, aby ženy přišly do screeningového centra?
Určitě. Velmi často bere na vyšetření máma svou dceru (a naopak), vnučka svou babičku, často přivede ženu její sestra. 

Odehrává se to jen v té ženské části rodiny?
Častá je i role manžela nebo partnera ženy. Většinou jde o muže, kteří se o svou partnerku bojí a zajímají se o tuto problematiku. V tomto se situace u nás velmi zlepšuje a současná mediální kampaň podporuje povědomí o rakovině prsu nejen mezi ženami, ale i mezi muži a ve společnosti obecně.

Pojďme k té horší variantě – co když si doma žena sama nahmatala bulku, má jít za svým praktickým lékařem, gynekologem nebo ještě k vám?
Každá žena by si měla jednou za měsíc provést samovyšetření prsů. Ideální je, pokud se samovyšetření provádí pravidelně, nejlépe druhý den po ukončení menstruace. U žen, které mají nepravidelný cyklus nebo nemenstruují vůbec, se doporučuje provádět samovyšetření stále stejný den v měsíci. Pokud si žena nahmatá cokoliv, co se v prsu při samovyšetření obvykle nevyskytuje, je vhodné, aby navštívila lékaře. Nemusí se vždy jednat jen o bulku, ale i o ztužení v prsu, změny na kůži nebo v oblasti dvorce a bradavky, vtažení bradavky nebo krvavou sekreci z bradavky. Žena s těmito příznaky by měla zajít za svým gynekologem, praktickým lékařem, anebo i přímo do screeningového centra. V budově MAMMACENTRA Olomouc je mamologická poradna, kde Vás lékařky, specializované na choroby prsu, prohlédnou a vystaví vám i žádanku na mamografické nebo ultrazvukové vyšetření.

Od kolika let se doporučuje chodit na pravidelné prohlídky a screening?
Na pravidelné mamografické vyšetření hrazené zdravotními pojišťovnami má nárok každá žena v České republice od 45 let do konce života. První mamografické vyšetření se doporučuje ale již ve věku 40 let. Další vyšetření mezi 40 - 45 rokem doporučuje mamodiagnostik dle typu prsní žlázy a  rizika pro rakovinu prsu u konkrétní ženy. Pokud se chce nechat vyšetřit žena do 40 let věku, je možné podstoupit vyšetření za úhradu pomocí ultrazvuku. Ženy, které mají výskyt rakoviny prsu nebo vaječníku v rodině, by se měly poradit ve screeningovém centru ohledně rizika pro rakovinu prsu. Žena u nás vyplní speciální dotazník a na základě toho lze pak určit její riziko pro rakovinu prsu přesně v procentech. Podle rizika pro rakovinu prsu pak doporučujeme ženě další sledování a vyšetření.

A teď asi ta nejhorší varianta – ženě najdete bulku a potvrdí se, že je nález zhoubný. Co se děje potom?
Pokud se v prsu potvrdí biopsií zhoubný nádor, je pacientka předána k další chirurgické nebo onkologické léčbě do Fakultní nemocnice v Olomouci. O ženy,  které dlouhodobě užívají v rámci léčby pouze hormonální antiestrogenní preparáty, pečují onkoložky v mamologické poradně MAMMACENTRA Olomouc.

Jak žena a lidé okolo takovou informaci vnímají?
Podpora rodiny a blízkých je v těchto chvílích rozhodující. Pro ženu je nález zhoubného nádoru v prsu často šokující událostí a následují různé reakce. Ideální je, když v těchto chvílích zafunguje podpora ze strany rodiny nebo i nejbližších přátel.  Žena vnímá, že se svým problémem není sama a že jí okolí pomůže. To je důležité si uvědomit a já jsem vždy strašně ráda, když vidím, že se žena na podporu své rodiny může spolehnout.

Autoři

Štítky Mammacentrum, rozhovor, rakovina prsu, prevence

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.