sobota 20. dubna 2024 Marcela

Cizinka vylákala z muže přes mail 800 tisíc. Okouzlila ho fotkou a příslibem sňatku

Olomoučtí kriminalisté od úterý 8. ledna 2019 prověřují oznámení od poškozeného muže, od kterého neznámá osoba měla podvodně vylákat přes 825 tisíc korun. Osoba se vydávala za ženu a komunikovala s mužem mailem.

„Muž v září 2016 obdržel od neznámé osoby na svůj email spam, který obsahoval fotografii ženy se žádostí o seznámení a sňatek. Žena měla pocházet z jednoho ze států bývalého Sovětského svazu. Od té doby spolu začali komunikovat prostřednictvím emailu. Během této komunikace mu žena slíbila, že za ním přiletí do Česka a budou spolu žít,“ popsala začátek podvodu Irena Urbánková.

Policisté varují před obdobným či stejným seznamováním se prostřednictvím internetu. Stejným či obdobným způsobem mohou být kontaktováni další muži, ať už prostřednictvím seznamovacích portálů či sociálních sítí, případně emailu. Při komunikaci v prostředí internetu je nutné být zvláště opatrný a ostražitý. Anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu poměrně rychle a hlavně účinně mohou lákat z těchto obětí peníze. V rámci komunikace mohou směřovat své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím různých služeb na přepravní společnosti.

Peníze na právníka a letenky

V dalších měsících tato osoba působila na city podvedeného muže a pod nejrůznějšími záminkami a přísliby se jí podařilo postupně z muže vylákat přes 825 tisíc korun. Tvrdila mu například, že potřebuje peníze na letenku do České republiky, na zpáteční letenku, na vyřízení víza nebo na právníka.

Pachateli hrozí osm let vězení

825 tisíc korun muž v několika platbách převedl na zahraniční bankovní účet. Koncem loňského prosince mezi nimi komunikace ustala. Muž v tuto chvíli pojal podezření, že by se mohlo jednat o podvod a vše oznámil na policii. „V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na osm let,“ dodala Irena Urbánková.

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, peníze, žena, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.