pátek 29. března 2024 Taťána

Do tříkrálové sbírky mohou lidé přispět ještě o víkendu

Tříkrálová sbírka se blíží ke konci. Před skupinkami králů je poslední víkend plný koledování. Jednotlivé Charity v Arcidiecézi olomoucké (Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje) mají aktuálně (k pátečnímu ránu) rozpečetěnou polovinu pokladniček, přičemž příspěvky od lidí dobré vůle už teď přesáhly 16 milionů korun.

Ještě u vás nezvonili Tři králové s koledou a požehnáním? Zřejmě přijdou až tento víkend. Dvě skupinky koledníků vyrazí do terénu ve jménu potřebných třeba v Hlinsku pod Hostýnem. „Ponesou dvě poslední pokladničky, které nám zbývá z naší oblasti rozpečetit a spočítat. Výtěžek sbírky u nás zatím přesáhl 380 000 korun. Tyto peníze pomohou rozběhnout domácí hospicovou péči v Bystřici pod Hostýnem a okolních obcích, zakoupíme za ně například lineární dávkovač léků a dál podpoříme technické zázemí této služby,“ uvedla Vladimíra Procházková z bystřické Charity. Podle ní letos sbírka probíhala podle plánu. Překvapilo ji ale kolik sladkostí a cukrovinek lidé dávali koledníkům pro potěšení. „Bonbony dětem udělaly radost, zřejmě nám tak přibude příště koledníků,“ pousměje se koordinátorka sbírky.

Koledníci v korunkách a pláštích vyrazí s pokladničkami do terénu ještě v Olomouci (např. v Holici či Hodolanech), nebo i na Novohrozenkovsku (v neděli 12. ledna například v Hovězí) a na dalších místech. 

Koledníci z Bludova - 80x zazpívaná koleda, v nohách 8 km

Zato Bludov na Šumpersku už má odkoledováno. Spousta Tří králů křižovala tamní ulice už minulý víkend. „Bylo nás snad nejvíc, co nás v Bludově kdy koledovalo - skoro čtyřicet, ve dvanácti skupinách. Procházeli jsme mou nejmilejší část - křivolaké uličky nedávající smysl, staré statky, chaloupky, lidé, které rád vídám a snad i oni mě... Téměř 8 km, 4 hodiny, skoro osmdesátkrát zazpíváno My tři králové a slovem a křídou požehnáno domácnostem - Christus Mansionem Benedicat 2019. Spousta srdečných přání a úsměvů. Byl to krásný den,“ líčí své dojmy skaut Stanislav, který s králi koledoval.

Příspěvek pro rodinu na opravu vyhořelého domu

 „Vše rozpečetěno a sečteno,“ už hlásí Charity v Holešově, Luhačovicích, Otrokovicích, Slavičíně či Konici. Například lidé z Konice a okolí přispěli do sbírky více jak 575 000 korunami. Podpořili tak sociální služby a domácí hospicovou péči, kterou Charita v této oblasti poskytuje. „Část výtěžku poputuje ještě na přímou pomoc, to znamená, že pomůže lidem, kteří se ocitli v akutní nouzi. Už teď víme, že podpoříme rodinu ze Šubířova, jejíž dům na Silvestra zachvátil požár. Oheň zničil střechu rodinného domu a hospodářská stavení. Peníze částečně uhradí rekonstrukci,“ přibližuje ředitel Charity Konice Marek Navrátil s tím, že rodina nyní přebývá v náhradním bydlení, které zajistila obec. 

I v Luhačovicích poputují tříkrálové peníze na přímou pomoc. Podpoří zejména rodiny s malými dětmi, osamělé matky, rodiny s nízkými příjmy, vícečetné rodiny a rodiny s hendikepovanými dětmi. Sbírka pomůže i lidem, u kterých sociální šetření prokáže, že jsou v nouzi.

V Holešově vykoledované příspěvky kromě přímé pomoci zaplatí i spolehlivý automobil pro pečovatelky a sociální pracovnice Charity. Tím zajistí jejich přesun ke klientům. Některá charitní auta totiž nyní dosluhují a jejich opravy jsou čím dál tím víc náročnější. 

Více informací o průběžném koledování a také plánech využití Tříkrálové sbírky se dozvíte na www.trikralovasbirka.cz.

Děkujeme lidem za jejich dobrotu, za to, že myslí na druhé…

Prostřednictvím DMS mohou vyjádřit i každoměsíční trvalou podporu, když pošlou trvalou dárcovskou SMS na na číslo 87 777 ve tvaru: 
DMS  KOLEDA  30
DMS  KOLEDA  60
DMS  KOLEDA  90

Tisková zpráva | Foto Marek Slavík

Štítky tříkrálová sbírka, sbírka, peníze, dar

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.