čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Volejbalistky si ve Středoevropské lize poradily s chorvatským Záhřebem 3:1

První ostré soutěžní utkání v novém roce odehrály volejbalistky VK UP Olomouc na domácí palubovce, a to ve Středoevropské lize MEVZA proti chorvatskému celku Mladost Zagreb. Čtvrté vystoupení vysokoškolaček v probíhajícím ročníku prestižní mezinárodní soutěže skončilo jejich vítězstvím 3:1, po němž Hanačky v sedmičlenné tabulce svého soupeře bodově dorovnaly, přičemž mají odehráno o dvě utkání méně.

Domácí tým, který z předchozích tří zápasů MEVZA Cupu vytěžil jediné vítězství a potřeboval přidat další, šel od počátku duelu cílevědomě za svým, v úvodu prvního setu navyšoval své vedení (2:0, 9:4) a když se mu při servisu Michalíková povedla šňůra jedenácti bodů (10:7, 21:7), bylo o osudu sady rozhodnuto - 25:10.

Druhé dějství bylo alespoň zpočátku vyrovnanější: pokusy o únik na obou stranách (4:2, 5:8) byly rychle zlikvidovány, a tak rozhodnutí přišlo až od stavu 12:12, kdy se Hanačkám při podání Košické a Trnkové podařilo utéct na 20:13. Čtyřmi servisy v řadě navíc set dopodávala Orvošová na konečných 25:15.

Jenže doposud vcelku pohodový průběh Olomoučanky poněkud ukolébal, vstup do třetí sady byl z jejich strany hrozivý (0:5, 2:9) a trenér univerzity Jiří Teplý byl donucen zamíchat se sestavou. Ani příchod zkušených Dudové s Napolitano Šenkovou zpočátku nepomáhal a ztráta povážlivě narůstala (3:13). Až potom se domácí celek začal dostávat zpět do hry a umazávat bodové manko (5:13, 9:14). Ještě třikrát pak Chorvatky unikly až na rozdíl osmi bodů a vysokoškolačky se na ně zase téměř zpátky dotáhly, nejtěsněji při podání Košické (16:18), vyrovnat už ale nedokázaly. Po výsledku 20:25 zápas pokračoval.

Když na začátku čtvrté části při servisu Michalíkové odskočil olomoucký tým ze stavu 4:4 na 10:4, zdálo se, že se průběh utkání opět otáčí. Jenže hosté se vzápětí vrátili do hry (10:8) a bojovalo se dál. Definitivu domácímu triumfu tak dal prakticky až další trhák z 15:11 na 18:11, na nějž už Zagreb nenašel adekvátní odpověď, ačkoliv k tomu měl chvílemi blízko (22:19, 24:22). Univerzita Palackého však proměnila svůj třetí mečbol, zvítězila 3:1 a připsala si v MEVZA Cupu důležitou druhou výhru.

„Začali jsme velmi dobře, v prvních dvou setech jsme výborně servírovali a přesně bránili, takže jsme protivníka dostali pod souvislý tlak. Soupeř pak ale začal riskovat podání, my jsme na něm naopak povolili, bodově jsme hodně ztráceli a přes dílčí zlepšení už se nám nepodařilo vyrovnat. Naštěstí jsme ve čtvrté sadě slušně odstartovali, ustáli jsme pokračující tlak Chorvatek na servisu a zápas dovedli do vítězného konce,“ oddechl si olomoucký kouč Jiří Teplý. 

Nejbližší soutěžní zápas čeká Hanačky ve čtvrtek 17. ledna, kdy se vrátí do extraligového kolotoče duelem na palubovce brněnského Králova Pole. Utkání 16. kola má začátek v 18 hodin.

Tisková zpráva | Foto Michaela Valsová

Štítky VK UP Olomouc, MEVZA, volejbal, Záhřeb

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.