čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Šantovka měla čistý roční zisk 144 milionů korun. Jde o rekord

Společnost Galerie Šantovka, která v Olomouci provozuje a pronajímá stejnojmenné nákupní centrum, zvýšila v roce 2017 svůj čistý zisk o více než polovinu na rekordních 144,3 milionu korun z 93 milionu korun v roce 2016. Vyplývá to z výroční zprávy firmy Galerie Šantovka. Obchodní komplex byl otevřen v roce 2013 nedaleko historického centra Olomouce a patří mezi deset největších nákupních center v zemi.

Nákupní centrum Galerie Šantovka je součástí developerského projektu nové městské čtvrti, ve které je kromě obchodního centra a bytových domů plánována i stavba kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. Podle některých odborníků může Šantovka Tower poškodit panorama historického centra Olomouce. Podle podnikatele Richarda Morávka, který se na projektu Šantovka podílí, podobné obavy nejsou na místě.

Předloňské tržby Galerie Šantovka nebyly ve zveřejněné výroční zprávě uvedeny. Návštěvnost nákupního centra se dvěma stovkami obchodů se od jeho otevření v roce 2013 postupně zvyšuje. Například v roce 2016 do něj zavítalo rekordních více než osm milionů lidí. Ve srovnání s rokem 2015 tehdy návštěvnost Galerie Šantovka vzrostla o pětinu.

Zároveň roste ziskovost Galerie Šantovka. V roce 2012 společnost vykázala ztrátu 49 milionů korun. O rok později se její hospodaření krátce po otevření vyhouplo do zisku 6,7 milionu korun. V roce 2014 Galerii Šantovka vzrostl zisk na 43,8 milionu korun a v roce 2015 téměř na 70 milionů korun.

Investor Office Park Šantovka plánuje nákupní centrum Galerie Šantovka rozšířit. V nové čtyřpodlažní přístavbě má vzniknout dalších 80 obchodů a šest stovek parkovacích míst.

PSALI JSME: Plánuje se rozšíření Šantovky, v nové přístavbě by mělo vzniknout místo pro 80 obchodů

Čtvrtinu vlastních akcií v květnu 2017 nabyla společnost Galerie Šantovka. Odkup vlastních akcií od do té doby stoprocentního akcionáře, kterým byla firma SMC Development, vedení společnosti Galerie Šantovka zdůvodnilo úpravou kapitálové struktury i případným zapojením nových investorů.

Společnost Galerie Šantovka následně nabídla vlastní akcie ke koupi vybraným investorům. „Žádná z nabídek vybraných investorů nebyla doposud vyhovující. Společnost ale i nadále pokračuje ve svém záměru a bude oslovovat nové investory," stojí ve zprávě o podnikatelské činnosti Galerie Šantovka v roce 2017.

Společnost Galerie Šantovka má základní kapitál čtyři miliony korun. Na konci roku 2017 její vlastní kapitál obnášel 216 milionů korun. Závazky předloni činily 2,721 miliardy korun, z toho na závazky k úvěrovým institucím připadlo 2,46 miliardy korun. Galerie Šantovka měla pohledávky zhruba 390 milionů korun.

Autoři | Foto Facebook Galerie Šantovka

Štítky ČR, trh, reality, Galerie Šantovka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.