čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Uplynulý rok v Zoo Olomouc v číslech: Přes 357 tisíc návštěvníků či 327 narozených mláďat

Rok se s rokem sešel a Zoo Olomouc přináší první čísla. Kolik přišlo návštěvníků, kolik se narodilo zvířat, kolik z nich bylo nejvzácnějších, kolik stálo krmivo, o kolik stavebních počinů se zahrada rozrostla.

NÁVŠTĚVNÍCI 
Olomoucká zoologická zahrada otevřela brány svým návštěvníkům poprvé v roce 1956. 15 508 131 je celkový počet návštěvníků, který od jejího založení do zahrady přišel. Na ploše 42 ha chová přibližně 409 druhů zvířat v 1898 kusech. 

ZVÍŘATA 
V roce 2018 se v Zoo Olomouc narodilo 327 mláďat a navštívil ji rekordní počet návštěvníků za posledních 5 let - 357 221. Nejbohatší den na počet návštěvníků byl 2. 4. 2018 (5 368 návštěvníků). Mezi nejvzácnější odchovaná mláďata dle jejich ohrožení ve volné přírodě za rok 2018 nepochybně patří kaloň rodriguezský, vari černobílý, lev berberský, sika vietnamský, kozorožec kavkazský, adax, ibis skalní nebo jeřáb mandžuský. K nejvzácnějším odchovaným mláďatům dle náročnosti na odchov v zajetí pak mravenečník čtyřprstý, binturong, urzon kanadský, zoborožec šedolící. 

KRMIVO 
Jelikož zvířata hodovala, roční útrata za nákup krmiva činila 5.824.690 Kč. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 15.958 Kč. 

STAVBY 
Rok 2018 přinesl díky investiční podpoře Statutárního města Olomouce otevření pavilonu Kalahari. Pro děti Zoo vybudovalo ráj pro ně i králíky - Králíkovství. 

ZAJÍMAVOSTI 
Z chovatelského hlediska Zoo Olomouc patří k největším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě a také vede plemennou knihu kozorožců kavkazských, kterých se ve volné přírodě pohybuje již jen několik tisíc. Úspěšně rozmnožuje lvy berberské, levharty mandžuské, tygry ussurijské a neméně se jí daří v odchovu obou druhů mravenečníků. Velkým úspěchem bylo narození a zdařilý odchov dvojčat žiraf Rothschildových v roce 1999. Tím se Zoo Olomouc zařadila mezi tři zařízení na světě, kde se takový odchov podařil. Mláďata lva berberského se v roce 2013 stala jediná, která svět berberské lví populace rozšířila o další dva jedince.

Tisková zpráva

Štítky Zoo Olomouc, čísla, statistika

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.