pátek 26. dubna 2024 Oto

Více strážníků i parkovacích míst a dostupné bydlení. To stojí v programovém prohlášení do roku 2022

Dlouhodobou koncepci hospodaření s nemovitým majetkem města, investiční plán na několik let či přípravu převodu provozování vodohospodářské infrastruktury zpět na město obsahuje dnes zveřejněné programové prohlášení olomoucké městské rady na léta 2018 až 2022. Je v něm také zvýšení počtu strážníků a parkovacích míst, modernizace škol, koncepce rozvoje dostupného bydlení a zavádění moderních technologií. Po loňských komunálních volbách v Olomouci vládne ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně.

Snížit zadlužení

„Chceme hospodařit rozumně a podle jasně stanovených priorit, nikoliv řešit náhodně ad hoc jednotlivé případy. Proto co nejdříve připravíme jak dlouhodobý investiční plán města, tak také dlouhodobou strategii nakládání s městským nemovitým majetkem a s pozemky," řekl primátor Mirek Žbánek (ANO).

Město chce podle Žbánka snižovat zadlužení Olomouce, které činí zhruba 1,9 miliardy korun. Plánuje co nejvýraznější úspory energií. Chce jich dosáhnout například instalací veřejného osvětlení s nižší spotřebou elektřiny.

Voda bude patřit městu

Radnice se zaměří i na nakládání s pitnou vodou. „Připravíme přechod veškeré vodohospodářské infrastruktury, distribuce a prodej vody na město. Chceme, abychom měli vodu v našich rukou," řekl Žbánek. Radnice bude zároveň zvyšovat investice do vodohospodářské infrastruktury, kterou má mít do roku 2030 pronajatou firma Moravská vodárenská ze skupiny Veolia.

Více strážníků i parkovacích míst

Radní hodlají zvýšit bezpečnost ve městě. „Ať už jde o zvýšení počtu strážníků v ulicích, rekonstrukci operačního střediska městské policie a její lepší technické vybavení, pomoc dobrovolným i profesionálním hasičům nebo o pokračování v dalších etapách protipovodňové ochrany," uvedl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Mezi další priority podle Majora patří zvýšení počtu parkovacích míst v centru Olomouce i na sídlištích, stavba druhé etapy tramvajové trati na Nové Sady či budování cyklostezek. „Olomouc potřebuje nové depo pro tramvaje i autobusy. Zahájíme projektovou přípravu a řešení majetkoprávních vztahů, které vybudování depa umožní," podotkl Major.

Moderní technologie v dopravě i energetice

Radní podle primátorova náměstka Matouše Pelikána (KDU-ČSL) chtějí také více využívat moderní technologie například v dopravě či energetice. Zvýšit se má počet funkcí mobilní aplikace Moje Olomouc a elektronická forma komunikace s úřady.

Investice radnice budou podle primátorovy náměstkyně Markéty Záleské (ODS) směřovat také do zoo, parků, památek, sportovišť, oživení centra města a cestovního ruchu. „Centru pomůžeme například zřízením letní scény na Dolním náměstí. Obnovíme vodopád v Bezručových sadech a podpoříme akce, které zatraktivní město," uvedla Záleská.

Dvacet bytů v režimu dostupného bydlení

Novinky radnice chystá v sociální oblasti. „Připravíme koncepci rozvoje dostupného bydlení, plánujeme rozšíření kapacity azylového domu pro matky a ženy s dětmi. Důležité je, že vybudujeme minimálně dvacet bytů v režimu dostupného bydlení," řekla primátorova náměstkyně Eva Kolářová (ANO).

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.