pátek 29. března 2024 Taťána

Karel Brückner dostal cenu Evropského hnutí fair play

Fotbalový trenér Karel Brückner v Olomouci převzal cenu Evropského hnutí fair play s podtitulem Spirit of Fair Play. Podle bývalého reprezentačního kouče je sport fair play sám o sobě. "Sport jako takový nemá konkurenci co se týká fair play," řek dnes novinářům Brückner. Cenu trenérské legendě předala předsedkyně Českého klubu fair play Květa Pecková.

Podle Brücknera je fair play základem sportovního klání, které se má vyznačovat dodržováním pravidel, sportovním chováním i pomocí soupeři. „Ohromný posun se udělal v rámci toho, že je technické vybavení, které to kontroluje. Potom jsou tady média," uvedl.

Trenér podotkl, že si vždy pečlivě vybíral hráče i spolupracovníky. „Vybíral jsme si lidi, které fotbal bavil a oni bavili diváky. Nikdy jsem nevedl hráče k tomu, aby tam bylo nefér, aby tam byla přemíra nedovolených zákroků a vůbec nějaké simulování," řekl Brückner, podle kterého se hráči uměli slušně chovat i mimo hřiště.

Brückner o ceně za fair play doma hodně dlouho přemýšlel. „Ne že bych na něco převratného přišel, ale prostě jsem to měl v hlavě jako málokteré jiné ocenění. Třeba když jsem jednou dal čtyři góly Spartě," řekl s úsměvem Brückner, který letos oslaví osmdesátiny.

Za více než půl století zažil s fotbalem mnoho dobrého i zlého, od průměrné hráčské kariéry až k trenérským úspěchům i pádům. Pověst vyhlášeného stratéga si vybudoval především v Sigmě Olomouc a ještě ji vylepšil s českou reprezentací, kterou jako první kouč v historii dovedl na tři velké turnaje za sebou.

Nejhezčí chvíle u národního týmu, který převzal v prosinci 2001, si hanácký patriot vychutnal na Euru 2004 v Portugalsku, kde Češi vypadli až v semifinále po smolné prohře s pozdějšími šampiony z Řecka.

Brücknerova trenérská kariéra započala v roce 1971 v rodné Olomouci, v jejíž barvách nastupoval i jako hráč. Nejvyšší soutěž si v roli kouče poprvé vyzkoušel o deset let později v Brně, největší klubové úspěchy slavil se Sigmou, kterou v 90. letech dovedl k druhému místu v lize či do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Milovník vážné hudby a šachových partií získal i řadu individuálních ocenění: sedmkrát zvítězil v domácí anketě Trenér roku, v roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků zvolila druhým nejlepším koučem světa. Před čtyřmi lety byl vyhlášen i českým trenérem desetiletí, letos navíc vstoupil do Síně slávy domácího fotbalu.

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky Karel Brückner, fotbal, cena, fairplay

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.