úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Volejbalistky Olomouce letos poprvé v lize prohrály. Olympu doma podlehly 0:3

V neděli ovládly letošní ročník Českého poháru, v úterý bojovaly o semifinále evropského CEV Cupu v rumunském Bacau a už dnes vstoupily volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc do nadstavbové části extraligy. V repríze týden starého pohárového semifinále hostily vysokoškolačky Olymp Praha a poprvé v sezoně musely skousnout ligovou porážku, navíc dokonce výsledkem 0:3.

Olymp posiluje

Po základní části soutěže čtvrtý Olymp před vyvrcholením ligových bojů mohutně posiluje, když naposledy přivedl na blok reprezentační kapitánku Purchartovou. Hosté se hned od úvodních výměn prezentovali výbornou obranou a agresivní hrou, kterou se rychle dostali do vedení (1:3, 2:5), a když pak při servisu Staňkové odskočili z 10:11 na 10:16, měl favorit rázem problém. Univerzita sice ještě dokázala ztrátu stáhnout na rozdíl jediného bodu (16:17, 20:21), jenže koncovka vyšla lépe Pražankám, které třetím proměněným setbolem braly výhru 25:22.

Také začátek druhé části patřil Olympu (1:4). Olomoucký tým pak sice poprvé v duelu převzal iniciativu (10:8, 12:10), ale od stavu 15:15 utržil další bodový direkt při podání střídající Komárkové (15:20). Domácí Dedíková pak sice oplatila Olympu stejnou mincí (16:21, 20:21), ovšem závěr opět náležel hostům - 21:25 a 0:2.

První prohra v lize, navíc doma a bez vítězného setu

Olomoucký celek se rázem ocitl blízko první porážce v letošním extraligovém ročníku, ale dál se zdálo, že varování nebere vážně. Olymp ve třetí sadě opět rychle vedl (2:5, 6:11) a když se při servisu kapitánky Šimáňové šňůrou šesti bodů v řadě dostal do vedení 19:11 a následně 21:13, vypadalo to, že je zápas u konce. S tím ovšem nesouhlasila podávající Sokolová (20:21), jenže ani její série podání vyšperkovaná dvěma přímými body nestačila. Po vyrovnání na 22:22 už vysokoškolačky nepřidaly jediný bod, třetí set ztratily 22:25 a první ligová porážka v sezoně jim ještě navíc zhořkla jasným výsledkem 0:3.

„Proti nám nastoupily hráčky, které jsou v menším zápasovém tempu...“

„Jsme obrovsky spokojeni s vítězstvím i předvedenou hrou našeho týmu. Pro nás je to nesmírně cenná výhra, ale do další fáze nadstavby ji rozhodně nepřeceňujeme, protože si uvědomujeme, že proti nám nastoupily hráčky, které jsou v menším zápasovém tempu,“ připomněl kouč Olympu Stanislav Mitáč fakt, že protivník před blížícím se evropským pohárem CEV šetřil svou nejsilnější sestavu.

To ovšem domácího trenéra Jiřího Teplého neodradilo od kritického tónu v hodnocení utkání: „Byl to pěkný zápas, ovšem z naší strany už méně. Začali jsme jej akademicky, a když jsme zjistili, že do toho jde soupeř nadšeně, tak jsme se lekli. Netlačili jsme servisem, hráli stereotypně a ani přechodné zlepšení uprostřed druhého setu nás už zpátky do hry nedostalo,“ konstatoval Teplý.

Pekelná zápasová jízda olomouckých volejbalistek nekončí ani nyní. Už v úterý 12. února přivítají ve své hale od 18:15 hodin v odvetě čtvrtfinále poháru CEV Cup rumunský tým Stiinta Bacau. K postupu mezi poslední čtyřku potřebují Hanačky jakékoliv vítězství a v případě výsledku 3:2 navíc ještě zvládnout dodatečný zlatý set.


VK UP Olomouc - PVK Olymp Praha 0:3 (-22, -21, -22)

Rozhodčí:
Kavala, Peloušek
Diváků: 700
Olomouc: Dudová, Dedíková, Sokolová, Napolitano Šenková, Kossányiová, Strušková, libero Kovářová. Střídala: Trnková.
Olymp: Šimáňová, Šmídová, Staňková, Purchartová, Kalhousová, Fomenková, libero Stavinohová. Střídala: Komárková.

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky volejbal, sport, Olymp Praha, VK UP Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.