úterý 19. března 2024 Josef

Hlídka Policie ČR a Městské policie Olomouc se dnes zaměřila na prevenci kapesních krádeží

Dnes dopoledne v Olomouci proběhla preventivní akce Policie České republiky a Městské policie Olomouc. Společná hlídka se zaměřila na prevenci kapesních krádeží především v MHD, kde lze předpokládat zvýšený pohyb lidí. Cílem strážců zákona bylo především informovat širokou veřejnost o problematice krádeží na osobě, uvedla mluvčí policie Lenka Vanková.

„Policisté upozorňovali obyvatele na to, aby si pečlivě hlídali své věci, a tím nedali zlodějům šanci okrást je, neboť právě místa s vysokou kumulací občanů na malém prostoru jsou pro potenciální zloděje vysoce atraktivní a vyhledávaná za účelem protiprávního obohacování," doplnila mluvčí. Na podobnou prevenci se budou policisté zaměřovat i nadále.

Rady, kterými se má veřejnost řídit:

  • Při nakupování věnujte pozornost svému bezprostřednímu okolí, v případě čehokoliv podezřelého ihned reagujte.
  • Nenoste u sebe větší obnos peněz v hotovosti. Tomu se lze snadno vyhnout například používáním platební karty. V takovém případě ale nemějte PIN přímo u karty.
  • Pokud však musíte, nebo chcete nosit větší částky peněz, je vhodné je nosit odděleně, nejlépe v zapínací kapse uvnitř oděvu.
  • Nenoste cenné věci pohromadě v jedné tašce, či peněžence (peníze, doklady, klíče, telefon apod.). Při nakupování neodkládejte své osobní věci do vozíku. Stačí chvilkové zaujetí zbožím a zloděj se o vaši tašku už postará.
  • Ve vozidle na parkovišti nenechávejte viditelně odložené žádné věci. I bezcenná věc může pachatele přilákat. Je-li to technicky možné, mějte při nakládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla ostatní dveře do vozidla zamčené.
  • Na parkovištích si všímejte pohybu podezřelých osob a případně věc oznamte na linku 158.
  • Nenakupujte zboží od různých prodejců, kteří vás osloví například na parkovišti před obchodním domem. Za rádoby nízkou cenu vám rádi prodají nějakou maketu nebo věc bez hodnoty.

Foto PČR

Štítky hlídka, policie, Městská policie Olomouc, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.