sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomouc chce využít dotace na sociální bydlení. Sociální byty mohou vzniknout na Nové Ulici

Nové dotace na výstavbu sociálních bytů plánují v Olomouckém kraji využít zatím jen některá města. S pomocí státního příspěvku by nové sociální byty měly vzniknout například v areálu bývalého nákupního komplexu Jalta na lidnatém sídlišti Nová Ulice v Olomouci. Některé samosprávy naopak o tyto nové dotace zatím nestojí a tvrdí, že by spíše přivítaly zákon o sociálním bydlení.

Pro dotaci jsou vytipované dva projekty

Podle vládního návrhu samostatný zákon o sociálním bydlení v Česku zřejmě nevznikne. Vláda se soustředí na svůj program výstavby bytů a dotace pro obce, který bude zahájen v březnu. Obcím z něj od března uhradí sto procent nákladů u pětiny nově budovaných sociálních bytů. Na zbytek bytů si může obec vzít buď zvýhodněný úvěr z fondu bydlení nebo klasický komerční úvěr.

O využití nových dotací na sociální bydlení uvažuje například radnice v Olomouci, která chce v tomto volebním období postavit nejméně 20 bytů. „Máme vytipované minimálně dva projekty, kde bychom chtěli využít právě připravovaný dotační titul," řekl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO).

Jalta na Nové Ulici

Město by s pomocí nových dotací chtělo vybudovat sociální byty v části bývalého nákupního komplexu Jalta na sídlišti Nová Ulice, jehož majitelem je Správa nemovitostí Olomouc vlastněná městem. „Objekt chátrá a existuje studie na to, aby se tam vybudovalo až 16 malometrážních bytů právě v kategorii chráněného nebo dostupného bydlení. My bychom ten projekt rádi oživili," uvedl Žbánek.

Nákupní středisko Jalta bylo vybudováno před rokem 1989 a kromě bývalé samoobsluhy zahrnuje i restaurace, kanceláře a řadu menších provozoven. „Objekt dlouhodobě chátrá a je podfinancovaný. Stejně bychom do něj museli investovat a zvažovat jeho další osud. Chceme jít právě cestou revitalizovat tyto objekty na dostupné bydlení, a nikoliv jak tomu bylo v minulosti je prodávat," dodal Žbánek. O podmínkách dotace bude vedení radnice ještě v únoru jednat se zástupci ministerstva pro místní rozvoj.

Situace v Přerově a Prostějově

Přerovská radnice nové dotace na sociální byty hodnotí kladně, ale zároveň postrádá zákon o sociálním bydlení. „Zmiňovaný dotační program pomůže obcím dosáhnout na finanční prostředky pro výstavbu sociálních bytů za splnění stanovených podmínek. Nicméně zákon o sociálním bydlení by mohl přinést komplexní ošetření celé bytové problematiky osob ohrožených sociálním vyloučením a v bytové nouzi, nejen finanční dotace," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Nové dotace zatím nevyužije radnice v Prostějově. „K tomuto dotačnímu titulu se připojovat nebudeme. Neuvažujeme o výstavbě sociálních bytů, spíše o renovaci a úpravě stávajícího bytového fondu," řekla náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková (ČSSD), podle které v Česku jednoznačně chybí zákon o sociálním bydlení. „Zákon, který by poplatky za bydlení, na které stát doplácí formou příspěvku na bydlení, postavil na cenovou úroveň v místě obvyklou a zabránil současnému obchodu s chudobou," uvedla.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, správa, byty, sociální, obce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.