sobota 20. dubna 2024 Marcela

Volejbalistky Olomouce půjdou do play-off z prvního místa. Prostějov porazily 3:1

Do konce nadstavbové části extraligy sice zbývají ještě tři kola, volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc však už mají jistotu, že do play-off vkročí z první příčky a ve čtvrtfinálové sérii vyzvou Ostravu. Rozhodla o tom jejich výhra 3:1 v Prostějově, po níž vysokoškolačky nemohou být v nadstavbě nikým přeskočeny.

Prostějov proti Olomouci nezachytil začátek střetnutí a rychle nabral ztrátu 1:4. Potom však snížil na 9:10 a v polovině setu bylo dokonce srovnáno na 15:15. Smazat mírné manko dokázaly úřadující mistryně ještě jednou (18:20, 20:20), aby vzápětí po tříbodové šňůře (23:21) vybojovaly dokonce dva setboly (24:22). Vysokoškolačky ale oba odvrátily a třemi získanými výměnami za sebou samy měly jeden svůj (24:25). Průběh se pak ještě dvakrát otočil a dílčí drama nakonec ukončila ve svůj prospěch univerzita - 26:28.

Těsně ztracený závěr Prostějovanky evidentně poznamenal, zatímco hostům zachráněný finiš naopak pomohl. Bylo z toho rychlé vedení prvního týmu soutěže (0:3, 1:9). Pohodové tempo vydrželo Olomouci i do dalších výměn (6:15, 9:19) a výsledkem bylo hladké zvýšení hostů na 2:0 po vítězství 25:15.

Naději pro Prostějov přinesl až vydařený úvod třetí sady (5:1). Vysokoškolský tým se brzy vzpamatoval (9:10) a skóre se potom ještě několikrát zhouplo (12:10, 12:15). Domácí tým znovu vyrovnal (16:16), ještě jednou výrazněji ztrácel (16:19), aby nakonec dramatickou koncovku urval pro sebe poměrem 26:24.

To lídra soutěže přimělo ještě zvýšit obrátky (5:10) a olomoucký celek už průběh čtvrtého dějství vesměs kontroloval (13:18), ačkoliv se občas nevyhnul menším bodovým výpadkům (10:13, 15:18). Ty ale dokázal vzápětí nahradit a po výsledku 20:25 se radoval už ze čtvrtého vítězství nad velkým rivalem v této sezoně.

„Byl to pěkný zápas pro diváky, z obou stran docela bojovný, chvílemi s větším počtem zbytečných chyb. Hodně rozhodoval úvodní set, který jsme vydřeli v koncovce. Potom se nám podařilo hladce získat druhý a asi jsme začali moc věřit, že už to bude snadné. Tím jsme si zkomplikovali třetí sadu, naštěstí ve čtvrté jsme znovu byli celou dobu o něco vepředu. Měli jsme celkově dobrou přihrávku bez výkyvů, v některých fázích utkání holky i úspěšně blokovaly,“ vesměs chválil olomoucký kouč Jiří Teplý.

„Ze čtyř setů jsme velice slušně odehráli dva, které se nám povedlo dostat do vyrovnaných koncovek. První jsme těsně nezískali, tu ve třetí sadě ano. Celkově však byla znát herní převaha soupeře hlavně v dlouhých výměnách, z nichž většinu dokázal získat pro sebe. Navíc nedělal tolik chyb jako my, a to také rozhodovalo,“ mínil domácí lodivod Ľubomír Petráš.

Třetí zápas na soupeřově palubovce v řadě odehrají Olomoučanky v rámci 4. nadstavbového kola ve čtvrtek 28. února od 17 hodin na palubovce Olympu Praha.

VK Prostějov - VK UP Olomouc 1:3 (-26, -15, 24, -20)

Rozhodčí: Spáčil, Vachutka
Čas: 103 minut
Diváků: 800
Prostějov: Zatloukalová, Toufarová, Bezhandolska, Horká, Kojdová, Rutarová, libero Slavíková. Střídaly: Weidenthalerová, Polášková, Šmídová, Kozmík Tomášeková.
Olomouc: Kubínová, Michalíková, Trnková, Orvošová, Kossányiová, Sokolová, libero Kovářová. Střídaly: Dedíková, Košická.

Tisková zpráva | Foto Michaela Valsová

Štítky sport, volejbal, Prostějov, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.