pátek 26. dubna 2024 Oto

V Bezručových sadech bude replika původní zvoničky. Instalována bude v dubnu

Replika dřevěné zvoničky nahradí tu stávající a získá nové místo v Bezručových sadech. Instalace se uskuteční již v dubnu.

Původní zvonička bude demontována

„Historicky byla stávající dřevěná zvonička v Bezručových sadech součástí Pavloviček, odkud byla, tehdy ještě se zvonem, přemístěna do městského parku. Dnes je zvonička již bez zvonu a kvůli velmi zchátralému stavu musí být demontována,“ prozradil původ zvoničky náměstek technického úseku Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Společnost Výstaviště Flora Olomouc, a.s. nechala vytvořit její dokonalou repliku, která bude umístěna na nové místo v centrální části Bezručových sadů u Katových schodů.

Replika zvoničky bude instalována v dubnu

Nové místo pro zvoničku bylo vybráno po dohodě s Národním památkovým ústavem, Odborem památkové péče a projektantem. Cílem je umístit zvoničku do centra dění parku a alespoň částečně ji chránit před nežádoucími přírodními vlivy.

„V současné době se upravuje vybrané místo pro usazení repliky zvoničky a chystá se odstranění dosloužilé zvoničky,“ dodává Svačinka. Do budoucna se zvonička dočká i nového zvonu. Replika zvoničky bude na své místo instalována v měsíci dubnu, termín bude upřesněn.

Tisková zpráva

Štítky zvonička, rekonstrukce, parky, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.